Lock för örat beror på att luften inte kan komma fram som den ska i örat. Det har blivit ett tillfälligt stopp. Det här kan bero på flera olika saker som händer i örontrumpeten.

I örat finns det en smal gång som går mellan halsen och örat. Gången heter örontrumpeten och i den finns det luft. Örontrumpeten öppnas när man sväljer och gäspar men annars är den stängd. Ibland blir det svårt för luften att åka igenom örontrumpeten. Så kan det bli när man är förkyld. Då blir örontrumpeten svullen och igentäppt. När det händer ändras trycket i örat. Då känns det som om man har fått ett lock för örat och man hör sämre. Trycket i örat kan ändras när man dyker eller flyger också. Det känns på samma sätt.

För att få bort locket för örat kan du svälja hårt. Eller prova att hålla för näsan, stänga munnen och blåsa upp kinderna jättemycket. Då pressar du upp luft i örat genom örontrumpeten. Det kallas för att tryckutjämna. Du kan också använda nässprej så att svullnaden i örat minskar. Men tänk på att inte använda nässprej i mer än tio dagar i rad. För då vänjer sig näsan vid att ha sprejen och sedan måste man spreja hela tiden för att inte blir täppt.

Man kan få lock för örat av en vaxpropp också. Då proppar vaxet igen hörselgången. När det händer kan luften inte komma in i örontrumpeten. Då kan man få lock för örat.