I örat finns det vax. Det är bra för det hjälper till att hålla hörselgången ren. Vaxet rinner långsamt ut ur örat och tar med sig skräp. Men om vaxet inte kan rinna ut samlas det och blir en klump, alltså en propp, i hörselgången. Så kan det bli om man ofta använder hörlurar, hörapparat eller öronproppar. Eller om man har petat sig i örat. En del får vaxpropp om de har fått in mycket vatten i örat. Det beror på att vatten gör vaxet extra segt så att det rinner sämre.

Vaxproppen kan göra så att huden i örat blir inflammerad. Då kliar det och gör lite ont hörselgången. Om man har en vaxpropp kan det också fastna vatten bakom den när man badar eller duschar. Då brukar locket för örat kännas värre.

Om du tror att du har en vaxpropp kan du få hjälp av sjukvården. Doktorn kommer att titta i ditt öra med hjälp av en pryl som heter otoskop. Ett otoskop har både en lampa och en kikare. Det gör att doktorn kan titta in och se riktigt bra i ditt öra. Om doktorn ser att du har en vaxpropp får du hjälp att ta bort den. Det kan doktorn göra på olika sätt. Ett sätt är att försöka lösa upp vaxproppen genom att försiktigt spola ljummet vatten i örat. Ett annat sätt är att använda en sug för att suga ut vaxproppen, eller en speciell tång för att plocka ut den.

Kom ihåg att inte peta dig i öronen med fingrarna, bomullspinnar eller något annat. Om du gör det kan det bildas ännu mer vax. Du kan dessutom skada örat och det kan bli inflammerat. Om du behöver göra rent öronen ska du vara försiktig och be en vuxen om hjälp.