Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka kommer plötsligt. Man kräks häftigt, får ont i magen och mår illa. Sedan går det över ganska snabbt.

Vinterkräksjuka är jobbigt. Förutom att man får ont i magen, mår illa och kräks kan man få väldigt löst bajs som kallas diarré. Ibland får man feber och ont i kroppen också. Sjukdomen heter vinterkräksjuka för att den ofta kommer på vintern men man kan få vinterkräksjuka när som helst på året. Det är den vanligaste magsjukan i Sverige.

Vinterkräksjuka beror på ett virus. Viruset är mycket smittsamt. Det finns i den sjukas kräk, spott och bajs. Därifrån kan det sprida sig och smitta andra människor. När man kräks flyger det ut miljontals små kräkdroppar i luften. I dropparna finns det massor av virus. Dropparna kan sväva i luften i flera timmar. Då kan andra andas dem och bli smittade. Dropparna med virus i kan också landa på saker. Om någon sedan tar i den saken fastnar viruset på den personens händer. Därifrån kan det lätt komma in i kroppen när personen petar sig i munnen, näsan eller ögonen. Från det att man har blivit smittad tar det 12 till 48 timmar innan man börjar kräkas.

Dessutom finns virus i den sjukas bajs. Lite bajs kan hamna på handen när man torkar sig i rumpan. Därför ska den sjuka tvätta händerna extra noga efter att ha varit på toaletten.

När du kräks, har diarré och feber förlorar kroppen vätska. Därför är det viktigt att du försöker dricka ofta. Det brukar kännas bäst att dricka små klunkar och ta lite i taget. Bebisar och små barn kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska när de kräks och har diarré. Därför blir de lätt uttorkade och kan behöva hjälp av sjukvården.

När du har slutat kräkas och inte har feber eller diarré längre ska du stanna hemma två dagar extra. Det är för att vara säker på att du är frisk när du går till förskolan eller skolan igen. Tänk också på att det alltid är bra att tvätta händerna ordentligt. Då kan du minska risken att själv bli smittad eller att smitta andra.