Man blir uttorkad när kroppen gör av med mer vätska än den får i sig. Så kan det bli av många olika orsaker. Till exempel när man svettas extra mycket under en lång stund. Det kan hända under varma sommardagar eller när man anstränger sig väldigt hårt. Eller när man har hög feber. Då kan man svettas så mycket att man blir uttorkad. Man kan bli uttorkad av magsjuka också. För när man kräks och har löst bajs (diarré) så rinner det ut mycket vätska ur kroppen. Om man har väldigt ont i halsen kan det också vara svårt att dricka tillräckligt. En del mediciner gör att man kräks eller kissar mer än normalt och då kan man också bli uttorkad lättare.

I sjukvården kan man oftast förstå om du är uttorkad genom att ställa frågor och att undersöka dig. Om du inte har kissat på många timmar är det ett tydligt tecken på att din kropp har för lite vätska. Man kan ibland också se att det ser torrt ut i munnen eller att det blir ringar under ögonen för att det saknas vätska i kroppen. Ibland kan man också ta ett blodprov. Det hjälper till att se om det bara saknas vätska eller om det också blivit obalans i olika salter som finns i kroppen, och som är beroende av hur mycket vätska som finns.

Bästa sättet att slippa bli uttorkad är att dricka. Om du är magsjuk och kräk mycket eller av annan anledning har svårt att dricka mycket på en gång är det bra att dricka vätskeersättning i små mängder och ofta. Vätskeersättning är vätska som också innehåller en bra balans av nödvändiga salter och socker som kroppen behöver för att kunna fungera som vanligt.

Om du är väldigt uttorkad kan du behöva åka till sjukhuset. Då får du vätska direkt in i blodet genom en liten plastslang. Yngre barn som inte kräks jättemycket kan få en plastslang ner i magen istället för att vätskan ska gå den vanliga vägen genom kroppen. Det kallas för sond.

Frågor och svar

Sprutor och stick

Det finns ytterligare 1 fråga och svar om Sprutor och stick

Frågor och svar

Må illa och kräkas