Vid magsjuka kan man få väldigt löst bajs som kallas diarré. Man kan kräkas, må illa och få ont i magen. Det är också vanligt att få feber. Magsjuka kan man få på olika sätt.
- Man kan bli smittad av ett virus. Så är det till exempel med vinterkräksjuka. Om man är i samma rum som någon som har vinterkräksjuka kan man lätt bli smittad.
- Man kan få i sig bakterier och virus från mat. Då säger man att man har blivit matförgiftad. Virus och bakterier trivs i mat som inte har hållits kall eller som har kokats eller stekts för lite. Det kan också finnas magsjukebakterier på grönsaker och bär som har sköljts med smutsigt vatten.
- Man kan få i sig en parasit. Parasiter kan finnas i mat som har kokats eller stekts för lite. De kan också finnas i smutsigt vatten. I Sverige är det vanligast att få magsjuka av virus. I varmare länder är det vanligt att få magsjuka av bakterier. De flesta som blir magsjuka av parasiter har fått i sig parasiten utomlands.
Små bebisar kan må väldigt dåligt av magsjuka. Det beror på att de lätt blir uttorkade. Det betyder att kroppen har fått för lite vätska. Bebisar kan behöva åka till sjukvården när de kräks och har diarré. För andra är magsjuka oftast inte farligt. Magsjuka som beror på virus eller bakterier brukar gå över av sig själv efter några dagar. Om magsjukan inte har gått över på flera dagar ska du söka sjukvård. I så fall kommer en doktor att känna på din mage. Du kan också få lämna bajsprov och blodprov.
När du kräks, har diarré och feber förlorar din kropp vätska. Därför är det viktigt att du försöker dricka ofta. Det brukar gå bäst att dricka små klunkar och ta lite i taget. Tänk på att stanna hemma och tvätta händerna noga. Då minskar risken för att du ska smitta andra. När du mår bra igen, har slutat att kräkas, är feberfri och inte längre har diarré, ska du stanna hemma en dag extra. Det är för att vara säker på att du är frisk när du går tillbaka till förskolan eller skolan igen.