När man har en blindtarmsinflammation gör det mer ont i magen när man rör på sig, hostar eller nyser. Därför vill man ofta bara ligga stilla. Man kan också få feber, må illa och kräkas. Det kan vara jobbigt att äta och dricka för att det gör mer ont i magen då. Ibland svider det när man kissar också.
Blindtarmen är ungefär lika stor som ett lillfinger och är en del av tjocktarmen. Man vet faktiskt inte varför blindtarmen finns. Men många forskare tror att den fungerar som ett skydd mot farliga bakterier. Ibland blir blindtarmen inflammerad. Man tror att det ibland beror på att öppningen in till blindtarmen har täppts till av något.
En doktor undersöker om din blindtarm är inflammerad genom att känna på din mage. Du kan även behöva ta ett blodprov och lämna kissprov. För att vara säker på att det onda inte beror på att du är hård i magen (förstoppad) kan du få lavemang så att bajset kommer ut. Du kan också få röntga magen med ultraljud eller datortomografi. Alla de här undersökningarna är viktiga. De behövs för att ta reda på att det är just en blindtarmsinflammation som gör att du har ont. Och inte något annat.
Om undersökningarna visar att du har en blindtarmsinflammation behöver du bli opererad. Man klarar sig bra utan blindtarm så det gör inget om den tas bort. Under operationen får du sova gott och känner inget alls.
Innan operationen kan du behöva extra vätska direkt in i blodet. Då får du ett stick och en liten plastslang insatt i ett blodkärl. Innan sticket får du ett plåster med en salva som bedövar huden så att sticket känns mindre.