Kikhosta

Kikhosta börjar som en vanlig förkylning med hosta och lite feber. Sedan hostar man mer och mer. Efter en eller två veckor får man jobbiga hostattacker. Kikhosta kan vara farligt för små bebisar men inte för andra.

Hostattacker betyder att man hostar jättemycket. Så mycket att man blir röd-blå i ansiktet och tappar andan. När man sedan drar in luft i lungorna hörs ett väsande eller pipande ljud. Det ljudet kallas för kikning. Det är därför det heter kikhosta. Det är inte farligt men efter en hostattack kan man känna sig helt utmattad. Ibland kräkas man upp slem.

Hostattackerna kan komma olika ofta. De kan komma tre gånger per dygn eller 50 gånger per dygn. Värst brukar det vara på natten när man ligger ned. Man kan ha hostattacker i två till åtta veckor. Mellan hostattackerna kan man känna sig nästan helt som vanligt. Kikhostan går sedan över av sig själv. Från att man blir sjuk kan det ta tre månader innan man känner sig helt frisk igen.

Alla som föds eller växer upp i Sverige blir vaccinerade mot kikhosta. Om man är vaccinerad kan man fortfarande få kikhosta men i så fall blir man bara lite sjuk. Bebisar som ännu inte har fått vaccin eller som ännu inte har fullt skydd av vaccinet (det tar några månader) kan bli allvarligt sjuka av kikhosta. Så sjuka att de måste ligga på sjukhus och få hjälp att andas. Därför ska man vara väldigt försiktigt och försöka att inte hosta på bebisar.

Kikhosta beror på en bakterie. Bakterien är smittsam. Den som har kikhosta nyser eller hostar ut stora eller små droppar av spott. I dropparna finns bakterier. De minsta dropparna är så små att de svävar i luften en stund. Då kan andra personer andas in dem och bli smittade. Och om ett litet barn har kikhosta och suger på en leksak så kommer det spott – med bakterier i – på leksaken. Bakterierna kan sedan finnas kvar på leksaken ett tag. Om någon annan tar på leksaken fastnar bakterierna på personens händer. När personen sedan stoppar fingrarna i munnen eller kliar sig i ögonen eller i näsan kommer bakterierna in i kroppen.

Om du tror att du har kikhosta ska du gå till doktorn. Då kommer doktorn be dig att andas in och andas ut. Under tiden lyssnar doktorn på dina lungor med ett stetoskop. Du kommer också att få gapa så att doktorn kan titta in i din mun och hals. För att kunna se riktigt bra gör doktorn två saker. Det första är att lysa in i din mun med en lampa. Det andra är att trycka ned din tunga med en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt men går snabbt över. Sedan kan doktorn vilja ta ett prov från din näsa med en mjuk liten pinne. Det går väldigt snabbt.

Det finns ingen medicin mot kikhosta utan sjukdomen går över av sig själv. Medan du har kikhosta finns det saker du kan göra för att det ska kännas bättre. Lägg flera kuddar under huvudet när du ska sova. Om man sover med huvudet högt kan det vara lättare att andas. Drick mycket för då blir slemmet lösare och lättare att hosta upp. Försök att äta saker även om du inte är sugen. Ät sådant som du verkligen gillar! Det är viktigt att du får i dig energi.

Frågor och svar

Bakterier och virus

Frågor och svar

Feber

Frågor och svar

Hosta