Kissa på sig

Barn, tonåringar och vuxna kan kissa på sig och det finns flera förklaringar till det. Till exempel kan kissblåsan ha det för trångt. Man kan ha fått en infektion. Eller så råkar man ha en överaktiv kissblåsa som gör lite som den vill.

När kissblåsan är full med kiss skickar den en signal till hjärnan. Kissnödig! Hjärnan säger till en muskel, som finns vid urinröret, att hålla emot. Inte kissa förrän det finns en toalett! På toaletten får muskeln slappna av och kissblåsan drar ihop sig så att kisset trycks ut. Men ibland kommer kisset när man inte vill. Utan att man kan bestämma själv. Då kissar man på sig.

En vanlig förklaring till att man kissar på sig är förstoppning. Förstoppning betyder att tarmen är full av hårt bajs. Tarmarna och kissblåsan ligger precis bredvid varandra. Om tarmarna är fulla med hårt bajs tar de mycket plats. Då blir det trångt för kissblåsan. Och när kissblåsan blir klämd kan den bli retad och dra ihop sig. Då kissar man! Det händer utan att man själv kan styra det. Då kan det hjälpa att äta en medicin som gör bajset mjukare.

Bakterier kan vara en bov i dramat. Ibland kan det komma in bakterier i kissblåsan. Då får man en urinvägsinfektion. När man har urinvägsinfektion blir man mer kissnödig än vanligt och kan råka kissa på sig. För att få bort bakterierna behöver man oftast en medicin som heter antibiotika.

En del har något som kallas för överaktiv blåsa. Det betyder att kissblåsan gör lite som den vill och drar ihop sig trots att den inte är full. Då blir man kissnödig ofta och har lättare att råka kissa på sig. Då kan man behöva träna och uppfostra sin blåsa så att den lugnar ned sig! Man kan till exempel gå på toaletten på bestämda tider. Då vänjer sig blåsan vid det. Man kan också göra avslappningsövningar. Och det finns mediciner som lugnar ned blåsan.

Om du kissar på dig ofta ska du kontakta sjukvården. Då kan en doktor undersöka dig för att ta reda på varför du kissar på dig. Du kan till exempel få lämna kissprov och blodprov. Ibland kan du få kissa på en specialtoalett. Toaletten känner hur snabbt och hur mycket du kissar. Då ser man hur din kissblåsa fungerar. Du kan också få göra en undersökning där man ser hur mycket kiss som är kvar i blåsan efter att du har varit på toaletten. Sedan får du veta vilken hjälp du kan få. Fast för många går problemen över av sig själv efter ett tag.