Svullna spottkörtlar gör att man blir öm längst bak på underkäken och att det gör ont när man tuggar. Ibland svullnar körtlarna under tungan också. Då får man svårt att gapa. Man kan också få hög feber, ont i huvudet, må illa och kräkas när man har påssjuka. När man har påssjuka har man inte några prickar och utslag.

Påssjuka beror på virus. Viruset sprids genom små droppar i andningsluften till exempel när den som är smittad hostar eller nyser. Viruset kan också spridas om man tar på något där dropparna finns och sedan kliar sig i ögonen eller stoppar fingrarna i näsan eller munnen.

Om man har haft påssjuka en gång så får man inte sjukdomen igen. Det brukar kallas för att man är immun. Alla barn i Sverige erbjuds vaccination mot påssjuka. Därför blir väldigt få smittade och sjukdomen är ovanlig. Påssjuka heter också parotit.

För att ta reda på om du har påssjuka behöver en person i sjukvården undersöka dig. Du kan också behöva ta blodprov.Påssjuka går över av sig själv efter ungefär en vecka.

Om du har hög feber kan du behöva ta febernedsättande medicin. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket. Det är också viktigt att du vilar och försöker äta och dricka. Även om du inte är sugen och det gör ont i halsen när du tuggar och sväljer. Ett tips är att äta och dricka sånt du gillar riktigt mycket och att äta och dricka lite i taget. Om du har mycket ont i halsen kan det kännas skönt att äta isglass eller suga på en isbit.

Påssjuka kan leda till inflammation i hjärnan eller i testiklarna, men det är mycket ovanligt. Du ska söka sjukvård om du har hög feber och samtidigt har ont i huvudet och är stel i nacken. Eller om du får ont i magen eller blir svullen i testiklarna.

Frågor och svar

Immunitet

Frågor och svar

Feber