Inflammation i hjärnan kan bero på antingen virus eller bakterier. Inflammationen kan finnas på två ställen. Antingen i hinnorna som finns runt hjärnan och ryggmärgen. Då heter det hjärnhinneinflammation eller meningit. Eller så kan inflammationen finnas i själva hjärnan och då heter det hjärninflammation eller encefalit.

Om du verkar ha inflammation i hjärnan ska du söka sjukvård direkt. Då behöver en doktor undersöka din hjärna och dina nerver. Det gör doktorn genom att ställa frågor till dig och be dig att göra olika rörelser. För att se om du är stel i nacken kollar doktorn om du kan sätta hakan mot bröstet utan att det tar emot eller gör ont. Doktorn kommer att lysa med en liten lampa i dina ögon för att se om de beter sig normalt. Du kommer också att få ta blodprov. Och ett prov på vätskan som finns runt hjärnan och ryggmärgen. Det provet heter lumbalpunktion. Det tar man med ett litet stick långt ned på ryggen. Innan sticket får du bedövningssalva på ryggen så att det känns mindre. Provet behövs för att ta reda på om inflammationen beror på virus eller bakterier. Du kan också behöva ta kort på huvudet så att doktorn kan se hur det ser ut inuti. Det kallas för datortomografi eller magnetröntgen.

Om du blir mycket sjuk kan du behöva stanna kvar på sjukhuset. Då får du medicin mot inflammationen direkt in i blodet. Om du har hög feber och jätteont i huvudet kan du få medicin mot det också.

Det finns några saker som du kan göra för att minska risken för inflammation i hjärnan. Leta till exempel efter fästingar på kroppen när du har varit ute på våren, sommaren eller hösten. Fästingar sprider både virus och bakterier som kan ge inflammation i hjärnan. Om fästingen har ett virus kan man få sjukdomen TBE som kan göra hjärnan inflammerad. Om fästingen har en bakterie kan man få borrelia som i värsta fall kan ge inflammation i hjärnan. Du kan även vaccinera dig mot en del av de virus som kan ge inflammation i hjärnan.

Frågor och svar

Huvudvärk

Frågor och svar

Hjärnhinneinflammation