I kroppen finns det något som kallas för körtlar. Körtlar tillverkar olika saker som behövs i kroppen. Till exempel finns det svettkörtlar som tillverkar svett. Och spottkörtlar som tillverkar spott. Det finns massa olika sorters körtlar! Några tillverkar sånt som immunförsvaret behöver. Immunförsvaret jobbar med att skydda kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. En sådan sorts körtel, som hjälper immunförsvaret, finns bakom näsan.

När man föds är körteln bakom näsan liten. Sedan växer den medan man är barn. När man blir tonåring brukar körteln krympa igen. På en del barn blir körteln så stor att den blir besvärlig. Då säger man att körteln har blivit förstorad. En förstorad körtel bakom näsan heter också adenoid. Förut kallade man det ofta för en polyp.

En förstorad körtel gör att man blir täppt. Då blir det svårt att andas genom näsan. Och man snarkar på nätterna. Man kan få problem med öronen också. Det beror på att det finns en gång mellan näsan och öronen. Om man är svullen och täppt i näsan blir man därför ofta svullen och täppt i öronen också. När örat är täppt kan det blir svårare att höra och man får lättare öroninflammation.

För att ta reda på om du har en förstorad körtel bakom näsan behöver du bli undersökt av en doktor. Då får du gapa stort så att doktorn kan titta in i din mun. För att se bättre lyser doktorn med en ficklampa. Och för att kunna se så långt in som möjligt behöver doktorn trycka ned din tunga lite. Så att den inte är i vägen. Det gör doktorn med hjälp av en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt men går över snabbt. Ibland vill doktorn titta genom din näsa också. I så fall sätter doktorn försiktigt in en tunn slang i din näsa. I ena änden av slangen finns en kikare. Med hjälp av kikaren kan doktorn titta på körteln bakom näsan. Det kan kittla lite men gör inte ont.

Om du har en förstorad körtel bakom näsan kan du behöva opereras. Under operationen får du sova gott och känner inget alls. Om körteln bakom näsan är för stor brukar halsmandlarna också vara lite för stora. I så fall opererar man halsmandlarna samtidigt.

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/

  • Tonsilloperation

    Tonsilloperation

    Tonsilloperation.se är en webbplats som handlar om att operera bort halsmandlarna. Där kan både barn och vuxna förbereda sig och lära sig om vad som händer före, under och efter operationen.

    www.tonsilloperation.se/