I kroppen finns det något som kallas för körtlar. Körtlar tillverkar olika saker som behövs i kroppen. Till exempel finns det svettkörtlar som tillverkar svett. Och spottkörtlar som tillverkar spott. Det finns massa olika sorters körtlar! Några tillverkar sånt som immunförsvaret behöver. Immunförsvaret jobbar med att skydda kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Två sådana körtlar finns i halsen. De kallas för halsmandlarna och heter så för att de ser ut precis som mandlar. Halsmandlarna sitter långt bak i halsen där man sväljer. Halsmandlarna heter också tonsiller.

När man föds är halsmandlarna små. Sedan växer de medan man är barn. När man blir vuxen brukar halsmandlarna krympa igen.

På en del barn blir halsmandlarna så stora att de blir besvärliga. Då blir det trångt i halsen. Det blir extra jobbigt om halsmandlarna blir infekterade av virus eller bakterier. Då blir de röda, svullna och gör ont. Då blir det ännu svårare att svälja och man kan få feber.

För att ta reda på om du har stora halsmandlar behöver en doktor undersöka dig. Du kommer att få gapa så att doktorn kan titta in i munnen och halsen med en lampa. För att kunna se halsmandlarna behöver doktorn trycka på tungan med en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt, men går snabbt över. Doktorn kommer också att känna på din hals.

Ibland behöver doktorn behöva använda en tunn slang med en kikare i ena änden för att kunna se dina halsmandlar. Den tunna slangen sätter doktorn försiktigt i näsan eller i munnen. Det kan kittla lite, men gör inte ont. Om doktorn tror att det finns bakterier eller virus i halsmandlarna kan du behöva ta blodprov och ett prov från halsen. Provet från halsen tar man med en mjuk liten pinne.

Om halsmandlarna är så stora att du sover dåligt på nätterna kan man behöva ta reda på hur du sover. Det är viktigt att sova gott. Då kan doktorn be dina föräldrar att filma dig när du sover. Ibland kan du behöva sova över på sjukhuset för att ta reda på hur du andas när du sover. Du får alltid ha med dig någon på sjukhuset så att du känner dig trygg.

Om dina halsmandlar är stora eller ofta blir infekterade kan du behöva opereras. Då tar man bort hela eller delar av halsmandlarna. Om du också har en förstorad körtel bakom näsan, så brukar man operera bort den samtidigt som man operera halsmandlarna. Under operationen får du sova gott och känner inget alls.

Lär dig ännu mer

 • Narkoswebben

  Narkoswebben

  Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

  www.narkoswebben.se/

 • Tonsilloperation

  Tonsilloperation

  Tonsilloperation.se är en webbplats som handlar om att operera bort halsmandlarna. Där kan både barn och vuxna förbereda sig och lära sig om vad som händer före, under och efter operationen.

  www.tonsilloperation.se/