I ryggraden finns det en kanal. I kanalen finns massor av nervtrådar som skickar signaler till och från hjärnan. Men ibland växer inte ryggraden ihop som den ska. Det händer när bebisen ligger i mammans mage. Då blir det en liten öppning, som ett hål, på ryggraden. Det kallas för ett bråck. Där kan lite av kanalen och nerverna tryckas ut. Då blir det som en påse som hänger ut. En sådan påse kallas för bråcksäck och kan se ut som en bula på ryggraden. När nerverna hamnar i bråcksäcken kan de inte skicka signaler från hjärnan till musklerna som de ska. Då får man svårt att röra på de delar av kroppen som är under bråcket. Och känseln blir sämre. Det kan till exempel vara svårt att känna om något skaver och gör ont.

Ett ryggmärgsbråck kan märkas olika mycket beroende på vart på ryggen det sitter och hur stort det är. Om bråcket är högt upp på ryggraden brukar det märkas mer. En del känner inget alls i den del av kroppen som är under bråcket. Då får man använda en rullstol för att ta sig fram. Hos andra kan benen fungera. Men eftersom nerverna är skadade kan man ha ont och fort bli trött när man rör sig.

Kissblåsan är en annan del av de kroppsdelar som fungerar sämre när man har ryggmärgsbråck. Ofta kan man inte kissa själv. Då behöver man tömma ut kisset med en liten slang flera gånger varje dag. Det kan också vara krångel med tarmarna. Det är vanligt att man blir hård i magen (får förstoppning) och tycker att det är svårt att känna när bajset vill komma ut.

Många barn som föds med ryggmärgsbråck har något som heter hydrocefalus. Det betyder att det samlas för mycket vätska i hjärnan. Då kan man operera in en liten slang så att vätskan rinner ut från hjärnan och hamnar i magsäcken istället. Där tar kroppen hand om vätskan. En sådan slang kallas för shunt.

Ett ryggmärgsbråck upptäcker man oftast innan bebisen föds. För när en mamma väntar barn får hon göra olika kontroller för att se att bebisen mår bra och växer som den ska. En av kontrollerna heter ultraljud. När man gör ett ultraljud på mammans mage kan man se om bebisen har ryggmärgsbråck. När bebisen är nyfödd kan den behöva bli opererad under sina första dagar i livet. Det händer om bråcket inte är helt täckt av hud. Då måste man sätta dit hud som skyddar. Under operationen får bebisen sova och känner ingenting.

Det går inte att bota ryggmärgsbråck. Men om man föds med ett ryggmärgsbråck ska man få bra stöd. Man kan till exempel få hjälp av en fysioterapeut som är expert på rörelser. Då får man lära sig hur man kan röra sig så bra som möjligt. Det finns också smarta grejer som gör det lättare att ta sig fram. Som till exempel rullstolar, rullatorer och speciella skor som gör fötterna mer stabila. Man ska också få stöd när man är i skolan så att man kan hänga med på lektionerna, och vara med sina klasskompisar.

Lär dig ännu mer

  • Unga Rörelsehindrade

    Unga Rörelsehindrade

    Unga Rörelsehindrade arbetar för att alla barn och unga, som har nedsatt rörelseförmåga, ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att man ska kunna vara med på olika aktiviteter. Och man ska bli bemött med respekt.

    ungarorelsehindrade.se/