På engelska kallas inflammatoriska tarmsjukdomar för Inflammatory Bowel Disease och förkortningen blir IBD. Även på svenska säger man IBD när man menar inflammatorisk tarmsjukdom.

Crohns sjukdom beror på att det har blivit en inflammation i mag-tarmkanalen. Mag-tarmkanalen är munnen, svalget (där man sväljer), matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen.

Inflammationen beror på att immunförsvaret bråkar. Immunförsvaret är väldigt viktig för det skyddar kroppen mot farliga saker som bakterier, virus, svampar och parasiter. Men ibland tar immunförsvaret fel och går till attack mot tarmens insida istället. Då blir det en inflammation där. Om man har Crohns sjukdom kan man få en sådan inflammation i hela mag-tarmkanalen. Men oftast blir bara några delar inflammerade.

Crohns sjukdom går i skov. Det betyder att den växlar. Ibland mår man sämre och ibland bättre. När det är bättre kanske man inte märker sjukdomen alls. När det är sämre mår man extra dåligt.

För att ta reda på om du har Crohns sjukdom behöver du träffa en doktor. Doktorn känner på din mage för att ta reda på var det gör ont. Du får också lämna blodprov och ibland även bajsprov. Du kan även få göra undersökningar som heter gastroskopi och koloskopi. Då tittar doktorn i din tarm med en liten kamera och tar ett prov från tarmen. Du får sova gott under tiden och känner ingenting. Ibland kan du också få göra undersökning med ultraljud eller en magnetkamera. Det är undersökningar där doktorn kan se hur det ser ut inuti din mage. Om du har mycket problem kan du behöva en operation. Under operationen får du sova och känner ingenting.

Om du har Crohns sjukdom kommer du att ha kvar den hela livet. Det kallas för att sjukdomen är kronisk. Men det finns saker som du kan göra för att må bättre. Till exempel finns olika mediciner som gör inflammationen mindre. Du kan också välja vad du äter eftersom viss mat kan vara bättre för tarmarna. Vilken mat som funkar är olika för olika personer. Därför kan du få hjälp av en expert. En expert på mat och näring kallas dietist. Tillsammans med dietisten kan du ta reda på vilken mat som passar bäst för dig. För många hjälper det tillräckligt mycket att ta medicin och viss sorts mat.

Lär dig ännu mer