Det är vanligt att få svampinfektioner i huden mellan tårna, i ljumskarna och i hårbotten. Det beror på att det är varmt och lite fuktigt där. Då trivs svampen riktigt bra! När det blir en svampinfektion brukar huden bli röd, fnasig och sårig. Och det kliar och svider.

Man kan få svampinfektioner i naglarna och i munnen också. I munnen syns svampinfektionen genom att det blir extra rött och man får som ett vitt lager på insidan av kinderna.

Efter puberteten kan tjejer få svamp i snippan. Det märks genom att det kliar och svider. Och ibland kan det rinna ut extra mycket vitt ur snippan. Det vita kallas för flytningar. Killar kan få svamp på snoppen. Då blir huden på snoppen röd, torr och fnasig.

Man kan få svampinfektioner inuti i kroppen också. Till exempel i lungorna och tarmarna. Det är väldigt ovanligt men kan hända om man har varit med om en stor operation. Av sådana svampinfektioner får man ont i kroppen och hög feber.

Alla människor har svampar på huden, i munnen och på andra ställen i kroppen. Det är helt normalt. Svamparna lever där tillsammans med olika bakterier. Allt funkar bra så länge det är lagom många av varje sort. Men ibland händer det något som gör att det blir knas. Man kan till exempel ha fått antibiotika som är en medicin mot farliga bakterier. Men antibiotika kan råka döda vanliga, snälla bakterier också. När bakterierna försvinner kan svamparna ta plats och bli för många. Då tar svamparna över och det kan bli en infektion! Samma sak kan hända om man röker cigaretter. Då mår bakterierna i munnen dåligt och svamparna kan bli fler. Det finns även andra saker som kan påverka balansen i kroppen. Som till exempel en förkylning, stress eller läkemedel som p-piller. Svampar kan också råka hamna på fel ställe. Till exempel kan de krypa ner i sår där de inte ska vara. Då kan det bli en svampinfektion.

En del svampar kan smitta mellan människor. Till exempel kan fotsvamp smitta via golv i duschar som finns på badhus och i gympasalar.

För att få veta om du har en svampinfektion behöver du kontakta sjukvården. En del svampinfektioner kan en doktor känna igen direkt. Det räcker med att doktorn tittar på din hud eller i din hårbotten för att veta vad det är. Andra infektioner kan vara svårare att se. Då kan du behöva lämna ett litet prov från stället där doktorn misstänker att det kan finnas svamp. Ett sådant prov tar man med en liten bomullspinne.

Många svampinfektioner går över av sig själva när kroppen har kommit i balans igen. Men du kan göra saker för att hjälpa till! Till exempel kan du göra det lite mindre mysigt för svamparna. Se därför till att hålla huden torr. Använd kläder som sitter löst så att det inte blir varmt, svettigt och fuktigt där du har svampen. Du kan också använda krämer som dödar svampen. Om du till exempel har fått svamp mellan tårna finns sådana krämer att köpa på apoteket.