Cancer i hjärnan kan märkas på olika sätt. Man kan få ont i huvudet. Speciellt för cancer i hjärnan är att det gör mest ont på morgonen när man just har vaknat. Då kan man må illa och kräkas också. En del barn kan få svårt att hålla balansen. Plötsligt kan det bli svårt att till exempel hoppa och springa fast man brukar kunna göra det. Vissa kan bli väldigt törstiga. Ett annat tecken på hjärncancer är att man får kramp i hela kroppen. I skolan kan man känna sig jättetrött, få svårare att lära sig saker och se sämre än vanligt.
Bebisar och små barn som får cancer i hjärnan kan ha svårt att berätta hur de känner sig. Istället märks cancern som att de ofta är ledsna, irriterade och har svårt att äta. De kan också ha svårt att lära sig nya saker som att krypa och gå.
För att förstå vad cancer är måste man veta några saker om celler. Kroppen är byggd av celler. De är pyttesmå. Så små att det skulle få plats en miljon celler i något så litet som ett sandkorn. I kroppen finns det många olika slags celler som till exempel hudceller, muskelceller och nervceller.
Vid cancer har det blivit fel på några av cellerna. Felet är att cellerna börjar dela på sig alldeles för mycket, för snabbt och att de inte dör när de ska. Därför blir de jättemånga. Dessutom är de bråkiga. De trängs och förstör de friska cellerna som finns i närheten. De vill också sprida sig i kroppen. Sådana jobbiga celler kallas för cancerceller. De klumpar ihop sig till knölar som kallas cancertumörer.
Cancertumören kan sitta på olika ställen i hjärnan. När tumören blir stor trycker den mot hjärnan. Då får hjärnan svårare att styra kroppen. Tumören kan till exempel trycka mot ställen som bestämmer hur man ser, hur törstig man blir, hur illa man mår, hur bra balans man har, hur man minns och hur man rör på sig.
Cancern i hjärnan börjar alltid på ett ställe. Om cancercellerna sedan lyckas sprida sig kan de börja bråka på fler ställen. Där gör de nya tumörer. Sådana tumörer kallas för metastaser.
Man vet inte varför en del barn får cancer i hjärnan. Det beror inte på att man har gjort något fel. Det händer utan att man kan rå för det. Cancer smittar inte.
För att få veta om du har cancer i hjärnan behöver du söka sjukvård. Där får du träffa en doktor som undersöker dig noga. En doktor kommer att undersöka din hjärna och dina nerver. Nerver är trådar som kopplar ihop hjärnan med kroppen. Genom trådarna skickar hjärnan meddelanden till kroppen och kroppen skickar meddelanden till hjärnan. För att undersöka nerverna kommer doktorn att be dig att göra olika rörelser. Doktorn kommer också att lysa med en liten lampa in i dina ögon. Det är ett sätt för att ta reda på hur din hjärna mår.
Du kommer också att behöva ta flera olika blodprover och ta bilder på hjärnan. Sådana bilder kan man ta med hjälp av röntgen, datortomografi, ultraljudsundersökning, magnetkameraundersökning eller PET-scan. För att det ska bli bra bilder är det viktigt att du ligger stilla. Om det är svårt att ligga stilla kan du få sova gott med hjälp av narkos under tiden.
Om du har cancer i hjärnan kan du behöva opereras. I så fall försöker doktorn ta bort cancertumören. Under operationen får du sova gott med hjälp av narkos och känner ingenting.
Du kan också få behandling med cytostatika. Cytostatika kallas ibland för cellgift och gör att cancerceller krymper. Du får cytostatika direkt in i blodet. Cytostatika gör hela kroppen trött och du kan må illa, kräkas och tappa håret. När du slutar med cytostatika kommer du att må bättre igen och håret växer ut.
En annan behandling mot cancer i hjärnan är strålning. Strålning är ett slags osynliga strålar som man lyser exakt mot cancertumören. Strålarna slår sönder och dödar cancercellerna. Sådan behandling får man på sjukhus många gånger och under flera veckor.
Du kan också behöva få något som heter en stamcellstransplantation. Då får man ny frisk benmärg som kan göra friska blodceller.
Om du har cancer i hjärnan får du gå på kontroller på sjukhuset under flera år. Det är för att hålla koll på att du mår bra och att kroppen fortsätter att växa och utvecklas.
Nästan alla barn med cancer kan vara i förskolan eller skolan. Förut trodde man att det var viktigt att stanna hemma under hela behandlingen. Nu vet man att barn mår bättre av att leva lite som vanligt även när man är sjuk. Det är viktigt att göra det man orkar och vill och att träffa kompisar.