För att man ska kunna höra behöver ljudet komma in i örat och sedan ta sig vidare till hjärnan. Ljud är ett slags vågor i luften. Ljudvågorna åker in i örat och genom en gång, som heter hörselgången. Sedan tråcklar sig ljudet vidare inne i örat och kommer till en nerv som skickar ljudet till hjärnan. Då hör man. Men ibland kan det vara något som stoppar ljudvågorna. Det kan till exempel vara en vaxpropp som sitter och blockerar hörselgången. Gången kan också bli igensvullen om man har en öroninflammation. Då kommer inte ljudvågorna fram. Men det går att fixa. Det går att ta bort vaxproppar ur öronen. En öroninflammation kan gå över av sig själv eller med hjälp av en medicin som heter antibiotika. Om man har väldigt många öroninflammationer kan man få göra en operation och sätta in ett litet rör i örat. Då brukar det bli bättre. Operationen går fort och man sover med hjälp av narkos under tiden och känner ingenting.

Andra hörselnedsättningar går inte att fixa så enkelt. Så kan det vara när det har blivit en skada inne i örat. Eller om det blir något fel när ljudet ska skickas vidare i nerven till hjärnan. En del sådana skador föds man med. Andra kan man få under livet. Örat kan till exempel bli skadad av plötsliga, höga smällar och mycket buller. Det kan också bli skadat av vissa virus. Och om man slår skallen så hårt att det blir ett benbrott kan man få skador på hörseln.

Man kan ha olika mycket hörselnedsättning. Om man har lite, heter det lindrig hörselnedsättning. Om man har mittemellan, heter det måttlig hörselnedsättning. Om man har mycket, heter det svår hörselnedsättning. Om man inte hör några ljud alls är man döv. En del hörselnedsättningar är på ungefär samma sätt hela tiden. En del kan bli lite bättre efter ett tag. Andra blir sämre och sämre.

För att veta om du har fått en hörselnedsättning, och vad den beror på, behöver du göra olika undersökningar. Då tittar en doktor eller en hörselexpert i ditt öra. En sådan hörselexpert kallas audionom. Genom att titta i örat går det att se om det är vax eller en inflammation i örat. Du kan också få göra hörseltest. Det finns olika sorter. Du kan till exempel få ha på dig hörlurar och lyssna på olika pip och brus. När du hör pipet ska du trycka på en knapp. Då går det att se hur mycket du hör.

Många hörselnedsättningar går inte att bota. Men det finns smarta prylar som gör att man ibland kan höra lite bättre. Man kan till exempel få en hörapparat som förstärker ljudet. Hörapparater kan se olika och sitta bakom örat eller inuti hörselgången. En del personer som har svår hörselnedsättning, eller är döva, kan få något som heter cochleaimplantat. Det förkortas CI. Det är en grej som skickar ljud genom skallbenet och in till hörselnerverna som går till hjärnan. Den delen av cochleaimplantatet som skickar in ljudet ser ut som en liten rund puck. Den sitter utanpå huvudet, i hårbotten, och går att ta av och på som man vill för den sitter fast med en specialmagnet.

När man går på bio, teater eller en föreläsning brukar det finnas något som heter hörslinga. Det är ett ljudsystem i rummet. Det går att koppla ihop med en hörapparat. Då får man ljudet från filmen eller teaterföreställningen rakt in i örat och hör bättre.

En del som har en hörselnedsättning, eller är döva, använder teckenspråk. Teckenspråk är ett eget språk där man använder kroppen, händerna och ansiktsuttryck för att säga det man vill. Då behöver man inte kunna höra för att prata med andra. Den som använder teckenspråk kan ha en teckenspråkstolk för att kunna prata med personer som inte kan teckenspråk. Den person som framför allt använder teckenspråk kallar sig ofta för döv oberoende av hur mycket personen hör. Att vara döv är alltså en identitet precis som att vara svensk, iranier, queer eller något annat.

Frågor och svar

Funktionsnedsättning

Det finns ytterligare 7 frågor och svar om Funktionsnedsättning

Frågor och svar

Hörselnedsättning

Det finns ytterligare 3 frågor och svar om Hörselnedsättning

Lär dig ännu mer

  • Unga Hörselskadade

    Unga Hörselskadade

    Unga Hörselskadade arbetar för att alla barn och unga, som har en skada på hörseln, ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att man ska kunna vara med på olika aktiviteter. Och man ska bli bemött med respekt.

    uh.se/

  • Riksförbundet Sällsynta Diagnoser

    Riksförbundet Sällsynta Diagnoser

    Riksförbundet Sällsynta Diagnoser arbetar för att personer med sällsynta (ovanliga) sjukdomar ska bli bra bemötta och få rätt medicinsk behandling. Förbundet vill att alla som har en sällsynt diagnos ska få all hjälp de behöver på samma plats, av vårdpersonal som kan mycket om den sällsynta diagnosen.

    www.sallsyntadiagnoser.se/