Man kan också bli öm utanpå halsen och det kan kännas som att man har små svullna kulor under huden. Det är kroppens immunförsvar som krigar och försöker skydda dig ifrån det som gör dig sjuk.

I kroppen finns det något som kallas för körtlar. Körtlar tillverkar olika saker som behövs i kroppen. Några tillverkar sånt som immunförsvaret behöver. Immunförsvaret jobbar med att skydda kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Två sådana körtlar finns i halsen. De kallas för halsmandlarna och heter så för att de ser ut precis som mandlar. Halsmandlarna sitter långt bak i halsen där man sväljer. Halsmandlarna heter också tonsiller.

Vid halsfluss blir halsmandlarna infekterade av virus eller bakterier. Då blir de röda, svullna och gör ont. Eftersom halsmandlarna också heter tonsiller brukar halsfluss också kallas för tonsillit.

För att ta reda på om du har halsfluss behöver en doktor undersöka dig. Du kommer att få berätta om hur du mår och du kommer att få gapa så att doktorn kan titta in i munnen och svalget med en lampa. För att se halsen och halsmandlarna behöver doktorn trycka på tungan med en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt, men går snabbt över. Doktorn kommer också att känna dig utanpå halsen. Det görs för att ta reda på om dina lymfkörtlar är ömma och stora. Du kan också behöva ta blodprov och prov från halsen med en mjuk liten pinne. Provet från halsen tas för att ta reda på om det är bakterier som gör att du har halsfluss.

Halsfluss går ofta över av sig själv. Om du inte känner dig bättre efter någon vecka kan du behöva söka sjukvård. Då kan du behöva medicin som tar död på bakterierna. En sådan medicin kallas för antibiotika.

Det finns mycket som du själv kan göra för att det ska kännas lite bättre när du har halsfluss. För det första är det viktigt att du tar det lugnt och vilar. Då hjälper du kroppens immunförsvar att ta död på bacilluskerna. Det är också viktigt att du får i dig vätska. Även om du inte är sugen alls och det gör ont i halsen när du sväljer. Försök att få i dig något du gillar och som är mjukt och lätt att svälja. Yoghurt och soppa brukar funka om du tar lite i taget. Det brukar också kännas skönt i halsen att äta isglass eller att suga på en isbit. Pröva dig fram, det viktigaste är att du i alla fall får i dig något.

Om febern och smärtan är jobbig kan du behöva ta medicin. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.

Ibland kan halsflussen komma tillbaka efter några veckor. Det kan bero på att du har blivit smittad igen eller att bakterierna finns kvar inne i halsmandlarna. Om det blir så ska du söka sjukvård. Det ska du också göra om du får svårt att andas. Eller om du har väldigt svårt att gapa eller svälja. Då kan svullnaden i halsen har blivit värre för att det har bildats var bakom halsmandeln. Det kallas för halsböld. Om du har halsfluss ofta, eller om du har en halsböld, kan du behöva operera bort hela eller delar av halsmandlarna. Under operationen får du sova gott och kommer inte att känna något alls.

Frågor och svar

Bakterier och virus

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/

  • Tonsilloperation

    Tonsilloperation

    Tonsilloperation.se är en webbplats som handlar om att operera bort halsmandlarna. Där kan både barn och vuxna förbereda sig och lära sig om vad som händer före, under och efter operationen.

    www.tonsilloperation.se/