När man har halsfluss kan man bli öm utanpå halsen också. Det som gör lite ont känns som små, svullna kulor under huden. De där kulorna är lymfkörtlar som ingår i kroppens immunförsvar. Lymfkörtlarna fungerar som ett slags filter som rensar bort virus, bakterier och andra saker som är dåliga för oss. När lymfkörtlarna jobbar blir de svullna.

Det finns flera olika körtlar i kroppen. Halsfluss beror på att det har kommit in virus eller bakterier i en körtel som heter halsmandeln. Den ser ungefär som en mandel. Man har två stycken halsmandlar som sitter längst bak i halsen där man sväljer. När halsmandlarna blir infekterade av virus eller bakterier blir de röda, svullna och gör ont. Halsmandlar heter också tonsiller. Ibland kallar man halsfluss för tonsillit.

Du kan göra olika saker för att det ska kännas lite bättre när du har halsfluss. Det viktigaste är att ta det lugnt och vila. Då hjälper du kroppens immunförsvar. Du ska också dricka även om det gör ont i halsen när du sväljer. Yoghurt och soppa brukar funka om du tar lite i taget. Det kan också kännas skönt i halsen om du äter isglass eller suger på en isbit. Pröva dig fram, det viktigaste är att du får i dig något! Om febern och smärtan är väldigt jobbig finns medicin. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt sort och lagom mycket.

Halsfluss går ofta över av sig själv. Men om du inte känner dig bättre efter någon vecka kan du behöva gå till doktorn. För då kan du behöva en speciell sorts medicin som tar död på bakterier. Sådan medicin kallas för antibiotika.

Hos doktorn får du berättar hur du mår. Doktorn kommer att känna försiktigt utanpå din hals för att se om dina lymfkörtlar är ömma och stora. Du kommer också att få gapa så att doktorn kan titta in i din mun och se halsmandlarna. För att kunna se riktigt bra gör doktorn två saker. Det första är att lysa in i din mun med en lampa. Det andra är att trycka ned din tunga med en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt men går snabbt över. Sedan kan doktorn vilja ta ett prov från din hals med en mjuk liten pinne. Det är för att ta reda på om din halsfluss beror på bakterier. Du kan också få ta blodprov.

Ibland kan halsfluss komma tillbaka efter några veckor. Det kan bero på att det finns kvar bakterier inne i halsmandlarna eller så har du blivit smittad igen. Om det blir så ska du söka sjukvård. Det ska du också göra om du får svårt att andas. Eller om du har väldigt svårt att gapa eller svälja. Då kan det ha bildats var bakom halsmandlarna. Det kallas för halsböld. Om du har halsfluss ofta, eller om du har en halsböld, kan du behöva operera bort hela eller delar av halsmandlarna. Under operationen får du sova gott med hjälp av narkos. Då känner du inte något alls.

Frågor och svar

Bakterier och virus

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/

  • Tonsilloperation

    Tonsilloperation

    Tonsilloperation.se är en webbplats som handlar om att operera bort halsmandlarna. Där kan både barn och vuxna förbereda sig och lära sig om vad som händer före, under och efter operationen.

    www.tonsilloperation.se/