Om man är glutenintolerant kan man få ont i magen av att äta mat med gluten i. En del får löst bajs (diarré), ont i lederna, utslag i munnen, blåsor på huden, mår illa och kräks. Många blir trötta. Gluten finns i vete, råg och korn. Det är sädesslag som man kan göra mjöl av. Sådant mjöl kan man använda i till exempel bröd, kakor, pasta, pannkakor och glasstrutar.

Glutenintolerans är en sjukdom som man föds med och som man har hela livet. Det är immunförsvaret som bråkar när man är glutenintolerant. Immunförsvaret är väldigt viktig för det skyddar kroppen mot farliga saker som bakterier, virus, svampar och parasiter. Men om man är glutenintolerant har immunförsvaret fått för sig att även gluten är farligt. För att försvara kroppen mot gluten startar immunförsvaret en inflammation i tunntarmen. Det är därför man får ont i magen och bajset blir löst. Inflammationen förstör tarmluddet som finns i tunntarmen. Det är dåligt för tarmluddet behövs för att kroppen ska kunna ta upp näring från maten. Om tarmluddet är skadat får man i sig för lite näring. Då kan man bli trött, gå ned i vikt och känna sig ledsen.

En del små barn märker glutenintoleransen redan när de börjar dricka välling och äta gröt. För andra kan det ta lång tid att förstå vad som är fel. En del får veta att de har glutenintolerans först när de är vuxna.

För att veta om du har glutenintolerans kan du behöva ta blodprov. Du kan också behöva ta ett litet prov från tunntarmen. Då provet tas får du sova och känner ingenting.

Det finns inget botemedel mot glutenintolerans. Men som tur är finns det ändå en lösning. Du kan sluta äta gluten helt och hållet för då försvinner besvären. Det kan ta några månader för tarmen att läka men sedan mår du bra. En dietist, alltså en expert på mat och hälsa, kan hjälpa till att förklara vad du kan äta och vad du ska undvika. Tack och lov finns det finns mycket mat utan gluten. Till exempel kött, fisk, grönsaker, frukt, nötter, majs, ris, potatis, mjölk och ägg. Det finns även andra sorters mjöl som majsmjöl och rismjöl.