Det finns olika sorters psoriasis. Man ser skillnad på sorterna eftersom utslagen ser olika ut och sitter på olika ställen på kroppen. Utslagen kan finnas på till exempel armbågarna, händerna, knäna, under brösten, på benen och i hårbotten.

En del människor kan få psoriasis inuti kroppen också. Då blir kroppens leder inflammerade. Det märks genom att man får ont och blir stel i lederna. Det kallas för psoriasisartrit. Det är oftast vuxna som får psoriasisartrit.

Psoriasis kommer ofta i så kallade skov. Det betyder att utslagen ibland kan försvinna ett tag för att sedan komma tillbaka.

Psoriasis beror på att huden inte riktigt gör som den ska. Huden består av olika lager. Det yttersta lagret byts ut hela tiden. När de gamla hudcellerna dör och trillar av kommer det nya hudceller underifrån. På så sätt blir huden ny hela tiden utan att man märker det. Men om man har psoriasis går allt det här lite för fort. Det blir för mycket ny hud och de gamla hudcellerna lossnar inte en i taget. Då blir det istället stora, fnasiga hudflagor. Dessutom finns en inflammation i huden som gör att huden känns varm och blir röd.

Om man har någon släkting med psoriasis är risken större för att man ska få sjukdomen. Den är alltså ärftlig. Ofta är det något speciellt som händer som gör att sjukdomen startar. Det kan till exempel vara att man råkar få halsfluss, är mycket stressad eller att man har ätit någon speciell medicin.

För att veta om du har psoriasis behöver du kontakta sjukvården. Då kan en doktor titta på dina utslag. För att se hur huden ser ut under utslagen brukar doktorn skrapa lite lätt på utslagen för att fjällen ska lossna. Doktorn kan oftast se direkt om du har psoriasis. Men ibland behöver du ta ett prov från huden för att vara helt säker.

Du kan behandla psoriasis med olika mjukgörande krämer. Då mår huden bättre. Det finns också speciella schampon som hjälper mot psoriasis i hårbotten. Många med psoriasis mår bättre på sommaren. Det beror på att utslagen brukar minska när man är i solen.

Frågor och svar

Klåda