Körtelfeber gör att man får hög feber, ont i huvudet och ont i halsen. Det kan göra så ont i halsen att det är svårt att gapa och svälja. Ibland är det till och med svårt att svälja sitt eget spott. Körtelfeber kan även göra så att andedräkten luktar illa. Och rösten kan låta grötig när man pratar.
När man har körtelfeber kan man få ont utanpå halsen också. Det som gör ont känns som små, svullna kulor under huden. De där kulorna är lymfkörtlar som är en del av kroppens immunförsvar. Lymfkörtlarna fungerar som ett slags filter som rensar bort virus, bakterier och andra saker som är dåliga för oss. När lymfkörtlarna jobbar blir de svullna. Vid körtelfeber kan lymfkörtlarna bli så svullna att det gör ont när man tuggar mat, vrider på huvudet eller göra vissa andra rörelser.
Ibland kan man få inflammation i levern när man har körtelfeber. Levern sitter på höger sida i magen. Oftast märker man inte själv att levern har blivit inflammerad men ibland syns det på ögonen. Då ser man att ögonvitorna får en lite gul färg. Inflammationen går över efter ett tag.
Körtelfeber kan även göra så att mjälten blir svullen. Mjälten sitter på vänster sida i magen under revbenen. En svullen mjälte är extra känslig. Om man får ett slag mot mjälten då, kan den bli skadad eller spricka. Därför ska man inte anstränga sig, eller träna sporter där man riskerar att få ett slag mot magen, innan man känner sig helt frisk. Det är viktigt att söka sjukvård om man har körtelfeber och plötsligt får ont i magen, hjärtklappning eller känner sig svag och svimfärdig.
Körtelfeber beror på ett virus. Viruset sprider sig genom spott och därför kan det till exempel smitta genom kyssar. Det finns ingen speciell medicin mot körtelfeber. Antibiotika hjälper inte eftersom körtelfeber beror på ett virus (antibiotika hjälper bara mot bakterier). Det finns inte heller något vaccin mot körtelfeber. De flesta som har haft körtelfeber en gång blir immuna. Att vara immun betyder att man aldrig kan få sjukdomen igen.
För att ta reda på om du har körtelfeber behöver du gå till doktorn. Där får du berätta hur du mår. Doktorn kommer att känna försiktigt utanpå din hals för att se om dina lymfkörtlar är ömma och stora. Du kommer också att få gapa så att doktorn kan titta in i din hals. För att kunna se riktigt bra gör doktorn två saker. Det första är att lysa in i din mun med en lampa. Det andra är att trycka ned din tunga med en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt men går snabbt över. Sedan kan doktorn vilja ta ett prov från din hals med en mjuk liten pinne. Du kommer också få ta blodprov.
När du har körtelfeber är det viktigt att du vilar. Och att du försöker äta och dricka även om du inte är sugen och även om det gör ont när du tuggar och sväljer. Ett tips är att äta och dricka sånt du verkligen gillar och ta lite i taget. Om du har mycket ont i halsen kan det kännas skönt att äta isglass eller suga på en isbit. Om febern eller smärtan är jättejobbig finns det medicin mot det. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt sort och lagom mycket.
Sjukdomen går över av sig själv men det kan ta flera veckor. Om du blir väldigt sjuk av körtelfeber kan du behöv läggas in på sjukhus ett tag för att få medicin och vätska direkt in i blodet.