Bihåleinflammation

Bihåleinflammation börjar med en förkylning. En förkylning som inte riktigt vill gå över. Istället blir man ännu mer täppt och får tjockt snor som är gult eller grönt och luktar äckligt. Bihåleinflammation heter också sinuit.

Bihåleinflammation gör ont i kinderna, pannan och överkäken. Det blir värre när man lutar sig framåt. Ibland blir det rött och svullet högt upp på näsan och omkring ögonen. Man blir trött och får feber.

I ansiktets skelett finns flera hålor som nästan är som små rum. Rummen kallas för bihålor. På insidan av bihålorna finns väggar som är täckta av en tapet som kallas för slemhinna. Samma sorts tapet finns på insidan av näsan. Slemhinnan ser till att näsan är fuktig och tar bort smuts, virus och bakterier. Vid en förkylning svullnar slemhinnan i näsan och bihålorna. Det är normalt och brukar gå över av sig själv när förkylningen går över. Men ibland blir slemhinnorna extra svullna. Då tillverkar de massor av tjock slem och snor som kroppen har svårt att göra sig av med. Har man otur bosätter sig virus eller bakterier i snoret i bihålorna. Då får man en bihåleinflammation.

Om du har bihåleinflammation ska du försöka ha huvudet högt. Då blir det mindre svullet i näsan och bihålorna. Var uppe och rör på dig så mycket du orkar. Lägg en extra kudde under huvudet på natten när du ska sova. Det är också bra att dricka ordentligt. Vätska hjälper kroppen att tunna ut det sega slemmet. Om febern och smärtan är jobbig kan du ta medicin. I så fall ska du be en vuxen om hjälp så att du tar rätt sort och lagom mycket. Det kan också vara skönt att använda koksaltlösning eller nässprej när det är som värst. Tänk på att inte använda nässprej i mer än tio dagar. För då vänjer sig näsan vid att ha sprejen och sedan måste man spreja hela tiden för att inte blir täppt.

Bihåleinflammation brukar gå över sig själv. Om det inte har blivit bättre efter ett par veckor ska du söka sjukvård. Då får du träffa en doktor som kommer att känna försiktigt i ditt ansikte och utanpå halsen. Det gör doktorn för att ta reda på om du har ont just där bihålorna sitter och om dina lymfkörtlar är ömma och stora. Lymfkörtlarna är en del av kroppens immunförsvar. De fungerar som ett slags filter som rensar bort virus, bakterier och andra saker som inte är bra för oss. När lymfkörtlarna jobbar blir de svulla. Då kan det kännas som att man har små ömma kulor under huden. Du kommer också att få gapa så att doktorn kan titta in i din mun. För att kunna se riktigt bra gör doktorn två saker. Det första är att lysa in i din mun med en lampa. Det andra är att trycka ned din tunga med en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt men går snabbt över. Sedan kan doktorn vilja ta ett prov från din hals med en mjuk liten pinne. Du kan också få ta blodprov. Ibland kan du behöva röntga ansiktet.

Om bihåleinflammationen inte går över kan du behöva medicin. Sådan medicin kallas för antibiotika och dödar bakterier. Om du är mycket sjuk kan du behöva ligga på sjukhus för att få medicinen i en plastslang direkt in i blodet. Om doktorn på sjukhuset behöver göra rent dina bihålor får du sova med hjälp av narkos och känner ingenting.