Tandsten är vitgul eller gulbrun och lite skrovlig. Oftast får man tandsten på insidan av tänderna nere i munnen. Men man kan också få tandsten på andra tänder.
Tandsten beror på att det har fastnat plack på tänderna. Plack är bakterier som har blandats med spott. Det finns alltid sådana bakterier i munnen. Det är normalt. Om plack får sitta kvar länge på tänderna blir det hårt. Då heter det tandsten.
Nästan alla har tandsten. En del har mycket tandsten och andra har lite. Hur mycket tandsten man får beror på hur noga man är när man borstar tänderna. Det beror också på vilken sorts spott man har. En del råkar ha spott som gör att det blir mycket tandsten. Andra har spott som gör att de nästan inte får någon tandsten alls. Tandsten behöver man ta bort. För om tandstenen får sitta kvar länge kan man få tandköttsinflammation.
Alla barn får gå gratis till tandläkaren. Det är viktigt att du går dit när tandläkaren säger att det är dags för kontroll. Då kan tandläkaren upptäcka om du har tandsten och ta bort den.
Du kan själv göra saker för att få så lite tandsten som möjligt. Det bästa tipset är att borsta tänderna noga varje morgon och kväll. Då borstar du bort mycket av placken. Tonåringar som har fyllt 15 år kan använda tandtråd för att ta bort plack mellan tänderna.
Ett bra tips för att hålla tänderna rena och starka är att komma ihåg 2-2-2 regeln. Borsta tänderna 2 gånger per dag – på morgonen och på kvällen, borsta i 2 minuter och använd 2 centimeter tandkräm med fluorid.