Mun och tänder
Bettfel
Bettfel betyder att tänderna biter ihop på fel sätt. En del bettfel gör att man får svårt att tugga eller att bita av mat. Andra handlar om att tänderna har det trångt och inte får tillräckligt med plats. Ibland har man bettfel utan att det gör något.
Blåsor och sår i munnen
Ibland kan man få en blåsa eller ett sår i munnen eller på tungan. Då gör det ont och svider. Det brukar kännas mest när man äter eller borstar tänderna.
Dubbla tänder
Dubbla tänder betyder att man har både mjölktänder och vuxentänder samtidigt. Så kan det bli om vuxentänderna växer fram innan man har tappat mjölktänderna. Det är inte farligt. Till slut trillar mjölktänderna ut av sig själva.
Fläckar på tänderna
Tänder kan ha gulvita eller gulbruna fläckar. En tand som har fått sådana fläckar kan göra lite ont när man äter något kallt. En sådan tand är också mer ömtålig än andra tänder.
Frätskador på tänderna
Frätskador gör att tänderna blir mindre blanka. De kan också bli små gropar på tuggytorna. Man kan få frätskador om man ofta äter eller dricker saker som innehåller syra. Som till exempel läsk, surt godis och mandariner. Frätskador på tänderna heter också erosionsskador.
Gnissla tänder
Att gnissla tänder betyder att man biter ihop hårt och pressar eller gnider tänderna mot varandra. Många gör det när de sover. Man kan också gnissla tänder när man är vaken.
Hål i tänderna
Hål i tanden kan se ut som en fläck eller som en liten grop. Där kan det lätt fastna mat. Det kan göra ont när man äter eller dricker. Hål i tanden kallas också för karies.
Ilningar i tänderna
Att det ilar betyder att det gör ont i tanden. Det kan kännas som en snabb, iskall blixt. Det är vanligt att det ilar i tänderna när man äter eller dricker något kallt.
Lösa mjölktänder
De första tänderna som man får i livet kallas för mjölktänder. När man är ungefär sex år brukar några av dem börja bli lösa. Till slut lossnar de. Då säger man att barnet tappar sina tänder. Sedan kommer det nya vuxentänder. I så små munnar får det bara plats 20 mjölktänder. När barnet växer och blir större blir också munnen större och till slut finns det plats för 32 tänder.
Munherpes
Herpes kan göra att man får sår på läpparna och ont i munnen. Det kan komma tillbaka flera gånger under livet. Munherpes är inte farligt men kan vara jobbigt.
Tandinfektion
Om man har en tandinfektion brukar det göra ont i tanden. Det kan också göra ont i käken och örat. Tandköttet blir svullet. Ibland blir hela kinden svullen så att det är svårt att gapa och prata. Man kan få feber och känna sig sjuk.
Tandköttsinflammation
Tandköttsinflammation gör att tandköttet blir rött, svullet och gör lite ont. Det blöder lätt. Om man borstar tänderna noga brukar det gå över.
Tandolyckor
Om man ramlar eller får ett slag mot munnen kan tänderna bli skadade. En tand kan ramla ut, gå av eller bli lös. Om något sådant händer ska man gå direkt till tandläkaren.
Tandsten
Tandsten är ett hårt lager som man kan få på tänderna. Man brukar få tandsten där det är svårt att komma åt med tandborsten.
Tandställning
Tänder kan växa upp snett, sitta för nära varandra eller bita ihop på fel sätt. I så fall kan man behöva en tandställning. Tandställningen hjälper tänderna att hamna på rätt plats och sitta rakt i munnen.
Tänder som inte kommer fram
Ibland växer tänderna inte fram som de ska. Det kan märkas genom att det blir tomt där tanden skulle ha kommit fram. Eller att en mjölktand sitter kvar länge utan att bli lös och lossna.