På engelska kallas inflammatoriska tarmsjukdomar för Inflammatory Bowel Disease och förkortningen blir IBD. Även på svenska säger man IBD ibland när man menar inflammatorisk tarmsjukdom.

Ulcerös colit beror på att det har blivit en inflammation i mag-tarmkanalen. Mag-tarmkanalen är munnen, svalget (där man sväljer), matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen. Om man har Ulcerös kolit sitter inflammationen bara i tjocktarmen och ändtarmen.

Inflammationen beror på att immunförsvaret bråkar. Immunförsvaret är väldigt viktig för det skyddar kroppen mot farliga saker som bakterier, virus, svampar och parasiter. Men ibland tar immunförsvaret fel och går till attack mot tarmens insida istället. Då blir det en inflammation där.

Ulcerös colit går i skov. Det betyder att den växlar - ibland mår man sämre och ibland bättre. När det är bättre kanske man inte märker sjukdomen alls. När det är sämre mår man extra dåligt.

För att ta reda på om du har ulcerös colit behöver du träffa en doktor. Doktorn känner på din mage för att ta reda på var det gör ont. Du får också lämna blodprov och ibland även bajsprov. Du kan även få göra undersökningar som heter gastroskopi och koloskopi. Då tittar doktorn i din tarm med en liten kamera och tar ett prov från tarmen. Du får sova gott under tiden och känner ingenting. Ibland kan du också få göra ett ultraljud eller en magnetröntgen. Det är undersökningar där doktorn kan se hur det ser ut inuti din mage. Om du har mycket problem kan du behöva en operation. Under operationen får du sova och känner ingenting.

Om du har ulcerös colit kommer du att ha kvar den hela livet. Det kallas för att sjukdomen är kronisk. Men det finns saker som du kan göra för att må bättre. Till exempel finns olika mediciner som gör inflammationen mindre. Du kan också välja vad du äter eftersom viss mat kan vara bättre för tarmarna. Vilken mat som funkar är olika för olika personer. Därför kan du få hjälp av en expert. En expert på mat och näring kallas dietist. Tillsammans med dietisten kan du ta reda på vilken mat som passar bäst för dig. För många hjälper det tillräckligt mycket att ta medicin och viss sorts mat.

Frågor och svar

Sprutor och stick

Det finns ytterligare 1 fråga och svar om Sprutor och stick

Lär dig ännu mer