Tarmvred betyder att det har blivit ett stopp i tarmen. Det kan bero på att tarmen har vridit sig eller att något annat inuti magen trycker ihop tarmen. Det kan också bero på att något sitter i tarmen som en propp. Det är lättare att få tarmvred om man har blivit opererad i magen. Det beror bland annat på att det kan bli ärr i magen efter en operation.

En del bebisar föds med tarmvred. Det kan bero på något som heter tarmatresi. Då kan det vara trångt i bebisens tarm. Eller så kan tarmen vara uppdelad i två eller flera delar som inte sitter ihop. En annan orsak kan vara att den nyfödda bebisens första bajs är så segt att de blir en propp i tarmen.

Små barn kan få en speciell sorts tarmvred. Då kryper en del av tarmen in i en annan del så att det blir stopp. Oftast är det en bit av tunntarmen som har åkt in i tjocktarmen. Ett sådant tarmvred heter invagination.

För att ta reda på om du har stopp i tarmen, eller om det onda beror på något annat, behöver du göra flera undersökningar. En doktor kommer att känna och lyssna på magen. Du kommer också behöva ta blodprov och göra olika röntgenundersökningar av magen.

Om du har tarmvred så behöver du oftast opereras. Under operationen får du sova och känner inte något alls. Innan operationen behöver du ofta få lite extra vätska direkt in i blodet. Då får du ett stick och en liten plastslang insatt i ett blodkärl. Innan sticket får du ett plåster med en salva som bedövar huden så att sticket känns mindre.

Frågor och svar

Sprutor och stick

Det finns ytterligare 1 fråga och svar om Sprutor och stick

Frågor och svar

Ryggbedövning

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/