I gallblåsan finns en vätska som heter galla. När man äter drar gallblåsan ihop sig. Då pressas gallan ut i tarmarna. Där tar den hand om fettet i maten.

Ibland blir det små kristaller i gallblåsan. Kristallerna kallas för gallstenar. Små gallstenar brukar man inte märka. De följer med gallan ut i tarmarna och sedan försvinner de ut ur kroppen när man bajsar. Större gallstenar kan sätta sig i vägen för gallan så att den inte kommer ut ur gallblåsan. Det kan göra väldigt ont. Det kallas för ett gallstensanfall. Ibland kan gallstenarna göra att det blir inflammation i gallblåsan. Då får man feber.

För att veta om du har gallsten behöver du gå till sjukvården. Där får du berätta hur du mår och göra en ultraljudsundersökning.

Om du har ont av gallstenar finns medicin mot smärtan. Om problemet inte går över kan du behöva operera bort gallblåsan. Under operationen får du sova med hjälp av narkos och känner ingenting.

Frågor och svar

Gallsten

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/