I gallblåsan finns en vätska som heter galla. När man äter drar gallblåsan ihop sig. Då pressas den här vätskan ut i tarmarna. I tarmarna tar gallan hand om fettet i maten. Ibland blir det små kristaller i gallblåsan. Kristallerna kallas för gallstenar. Små gallstenar brukar man inte märka. De följer med gallan ut i tarmarna och sedan försvinner de ut ur kroppen när man bajsar. Men större gallstenar kan sätta sig i vägen för gallan så att den inte kommer ut ur gallblåsan. Det kan göra väldigt ont och kallas för ett gallstensanfall. Ibland kan gallstenarna göra så att det blir en inflammation i gallblåsan. Då får man feber.

För att veta om du har gallsten behöver du göra en röntgenundersökning med ultraljud. Om du har ont av gallstenar finns medicin mot smärtan. Ibland kan man behöva operera bort gallblåsan med gallstenar. Under operationen får du sova gott och känner inget alls.

Frågor och svar

Gallsten

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/