Om man har celiaki kan man få ont i magen av att äta mat med gluten i. En del får löst bajs (diarré), ont i lederna, utslag i munnen, blåsor på huden, mår illa och kräks. Många blir trötta. Gluten finns i vete, råg och korn. Det är sädesslag som man kan göra mjöl av. Sådant mjöl kan man använda i till exempel bröd, kakor, pasta, pannkakor och glasstrutar.
Celiaki kan man få när man är barn eller när man är vuxen. En del får celiaki redan som bebisar och då märks det när barnet börjar dricka välling och äta gröt. Sjukdomen beror på att immunförsvaret bråkar. Immunförsvaret är väldigt viktig för det skyddar kroppen mot farliga saker som bakterier, virus, svampar och parasiter. Men om man har celiaki har immunförsvaret fått för sig att även gluten är farligt. För att försvara kroppen mot gluten startar immunförsvaret en inflammation i tunntarmen. Det är därför man får ont i magen och bajset blir löst. Inflammationen förstör tarmluddet som finns i tunntarmen. Det är dåligt för tarmluddet behövs för att kroppen ska kunna ta upp näring från maten. Om tarmluddet är skadat får man i sig för lite näring. Då kan man bli trött, gå ned i vikt och känna sig ledsen.
För att veta om du har celiaki behöver du ta ett blodprov. Du kan också behöva ta ett litet prov från tunntarmen. När provet från tunntarmen tas kan du få sova med hjälp av narkos och då märker du ingenting. Men om du vill, och tycker att det känns bra, kan du få vara vaken när provet tas.
Det finns inget botemedel mot celiaki. Men som tur är finns det ändå en lösning. Du kan sluta äta gluten helt och hållet för då försvinner besvären. Det kan ta några månader för tarmen att läka men sedan mår du bra. En dietist, alltså en expert på mat och hälsa, kan hjälpa till att förklara vad du kan äta och vad du ska undvika. Tack och lov finns det finns mycket mat utan gluten. Till exempel kött, fisk, grönsaker, frukt, nötter, majs, ris, potatis, mjölk och ägg. Det finns även speciellt glutenfritt mjöl och till exempel majsmjöl, rismjöl och mandelmjöl som inte innehåller gluten.