Om man har celiaki mår man dåligt när man äter gluten. Gluten finns i vete, råg och korn. Det är sädesslag som man kan göra mjöl av. Mjölet använder man för att göra till exempel bröd, kakor, pasta, pannkakor och glasstrutar. Om man har celiaki och äter gluten kan man få ont i magen och löst bajs som kallas diarré. En del mår illa och kräks. Man kan också få ont i lederna, blåsor på huden och utslag i munnen.
Sjukdomen beror på att immunförsvaret bråkar. Immunförsvaret skyddar kroppen mot farliga saker som bakterier, virus, svampar och parasiter. Om man har celiaki har immunförsvaret fått för sig att även gluten är farligt. För att försvara kroppen mot gluten startar immunförsvaret en inflammation i tunntarmen. Det är därför man får ont i magen och bajset blir löst. Inflammationen förstör tarmluddet som finns i tunntarmen. Det är dåligt för tarmluddet behövs för att kroppen ska kunna ta upp näring från maten. Om tarmluddet är skadat får man i sig för lite näring. Då kan man bli trött, gå ned i vikt och känna sig ledsen.
Celiaki kan man få när man är barn eller när man är vuxen. En del får celiaki redan som bebisar. Då märks det när bebisen börjar dricka välling och äta gröt.
För att veta om du har celiaki behöver du ta ett blodprov. Du kan också behöva ta ett litet prov från tunntarmen. När du tar provet får du sova med hjälp av narkos och känner ingenting. Fast om du vill och tycker att det känns bra kan du få vara vaken när provet tas.
Det finns ingen medicin som tar bort celiaki. Men om du slutar att äta gluten helt och hållet försvinner besvären. Det kan ta några månader för tarmen att läka men sedan mår du bra igen. Du kan få hjälp av en dietist som berättar vad du kan äta. En dietist är expert på mat och näring. Tack och lov finns det finns mycket mat utan gluten. Till exempel kött, fisk, grönsaker, frukt, nötter, majs, ris, potatis, mjölk och ägg. Det finns även mjöl utan gluten som till exempel majsmjöl, rismjöl, mandelmjöl och speciellt glutenfritt mjöl.