Influensa brukar komma snabbt. Plötsligt har man hög feber. Det gör ont på olika ställen i kroppen – i musklerna, i huvudet, i halsen. Man känner sig svag, supertrött och frusen. Och sedan kommer hostan. Små barn kan också må illa, kräkas, få löst bajs (diarré) och ha ont i magen när de har influensa.

Influensa är vanligast på vintern och beror på virus. Och virus smittar. En person som har influensa kan nysa eller hosta ut små droppar av spott. I dropparna finns virus. Dropparna är så små att de liksom svävar i luften en stund. Då kan andra personer andas in dem och bli smittade. Och om ett litet barn har influensa och suger på en leksak så kommer det spott – med virus i – på leksaken. Viruset kan sedan finnas kvar på leksaken i flera dagar. Om någon annan sedan tar på leksaken kan viruset fastna på personens händer. När personen sedan kliar sig i ögonen, eller i näsan, kan viruset åka in i kroppen den vägen – smittad!

Influensa går över av sig själv efter ungefär en vecka. Sedan kan man känna sig väldigt trött och ha hosta i ett par veckor till. Men om influensan inte vill gå över utan blir värre och värre ska man kontakta sjukvården. För då kan man ha råkat ut för något annat. Eller behöver få hjälp med medicin.

Om du har fått influensa finns det flera saker som du göra för att må bättre. Du kan till exempel dricka mycket. Vätska gör nämligen att slemmet i halsen, och snoret i näsan, blir mindre segt och går lättare att hosta upp eller fräsa ut. Om du har feber är det särskilt viktigt att dricka mycket. För om du har feber blir du lättare uttorkad. Därför behöver man fylla på med vätska. Drick ofta och lite i taget. Om febern är väldigt hög kan du behöva ta medicin. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket. Om du har ont i halsen kan det vara skönt att dricka något som är varmt. Eller att äta något som är kallt som till exempel isglass.

När du har influensa ska du tvätta händerna ofta. Du ska också stanna hemma så att du inte smittar andra. Och du ska vila! Men tänk på att det är bra att gå upp och röra lite på kroppen ibland.

Om du har någon annan sjukdom som gör att du kan bli extra sjuk av influensa, kan du få vaccin.

Frågor och svar

Bakterier och virus

Frågor och svar

Vaccination

Frågor och svar

Feber