Ont i huvudet

Ont i huvudet kan bero på en massa olika saker. Till exempel att man är förkyld, har ansträngt sig, har druckit för lite eller är spänd. Sedan finns det många som har ont i huvudet utan att man vet varför. Ont i huvudet kallas även för huvudvärk.

Den vanligaste sortens huvudvärk är spänningshuvudvärk. Det känns ungefär som att ha en för trång hjälm på sig. Ibland blir man yr också. Spänningshuvudvärk beror på att man är spänd i kroppen. När man är stressad kan man till exempel spänna musklerna i nacken och käkarna. Man kan få ont i huvudet av att spänna ögonen också. Så kan det vara när man ser dåligt och egentligen behöver glasögon. Spänningshuvudvärk brukar kännas på samma sätt när man är stilla och när man rör på sig.

En annan sorts huvudvärk kallas för migrän. En migränattack kan bero på att man har sovit för lite, ansträngt sig väldigt mycket, varit stressad eller har ätit något speciellt. Migrän brukar börja på ena sidan av huvudet och bli värre när man rör på sig. En del märker att de börjar få migrän genom att de känner sig konstiga i kroppen. Det kan handla om att få ont i nacken, känna sig trött, gäspa, bli på dåligt humör eller bli sugen på sötsaker. Sedan kommer smärtan i attacker. Det kan kännas som om det dunkar i huvudet. Ibland gör det så ont att man mår illa och kräks. Man kan se dubbelt, se suddigt eller se blixtar eller mönster framför ögonen. En del blir känsliga för ljud, ljus och dofter. Det kan sticka och kännas konstigt runt munnen och i armarna. En del får svårt att prata. Migrän kan kännas väldigt olika för olika människor. Det gör ont men är inte farligt. Efter ett migränanfall brukar man känna sig trött och irriterad någon dag. Om man har fått migrän en gång brukar man få det igen. Ibland försvinner migrän helt när man blir äldre.

Huvudvärk brukar gå övar av sig själv och är oftast inte farligt. Men om du har huvudvärk ofta är det bra att försöka ta reda på vad den beror på. För att få lite bättre koll kan du börja skriva ner saker om huvudvärken. Gör en anteckning när du får ont. Skriv ned hur huvudvärken känns, vad du gjorde innan och hur länge den stannar. Sedan kan du berätta det för skolsköterskan eller för en doktor. Då har de lättare att förstå vad det är för storts huvudvärk och vilken hjälp du behöver.

Om du har huvudvärk ofta är det viktigt att gå till en optiker och testa synen. För tänk om huvudvärken beror på att du spänner musklerna i ögonen hela tiden. Då blir det bättre om du får linser eller glasögon. Du kan även försöka få kroppens andra muskler att slappna av. Om du sitter länge i samma ställning blir musklerna spända. Därför är det bra att ta paus, röra på sig och ändra kroppsställning ibland. Du kan också bli spänd av att stressa, sova för lite och slarva med maten. Om det är så kan du behöva hjälp av någon för att rätta till det. Du kan till exempel prata med en förälder eller skolsköterskan och förklara läget.

Om du har huvudvärk som håller i sig i flera dagar ska du kontakta sjukvården. Det ska du också göra om du plötsligt får jätteont i huvudet. Eller om har ont i huvudet, feber och känner dig stel i nacken samtidigt. Eller om du har ont i huvudet och känner dig svag eller förlorar känseln i någon del av kroppen. Eller om du har jätteont i huvudet direkt när du vaknar.

När du går till doktorn på grund av huvudvärk kan du få göra flera undersökningar. Du kan till exempel behöva ta bilder på hur det ser ut inuti ditt huvud. Det gör man med datortomografi eller en magnetkamera.

Det finns receptfria mediciner som hjälper tillfälligt om du har ont i huvudet. Om du behöver medicin ska du alltid fråga en vuxen så att det blir rätt sorts medicin och lagom mycket. Det finns nämligen olika sorters mediciner mot olika sorters huvudvärk. Det är viktigt att du inte äter medicinerna för länge.

Ibland händer det att man har ont i huvudet lång tid utan att doktorn kan förklara varför. Det är väldigt jobbigt. Om det blir så kanske du till slut bara vil lägga av med allt. Sluta träna. Sluta gå till skolan. Sluta hänga med kompisar. För att slippa få mer ont. Det fattar man ju! Men det blir inte bra. För när du hela tiden känner efter, och är rädd för det onda, blir hjärnan helt fixerad. Den tänker ”Signalerna från huvudet verkar vara jätteviktiga! Då måste jag göra de signalerna ännu starkare! Jag skickar ut mer smärta för att varna!” Om det blir så behöver du lugna din hjärna. Och visa att det inte är så farligt att träna eller göra saker fast det gör ont i huvudet. Men du får göra lite i taget. Till slut fattar hjärnan att den inte behöver skicka så mycket smärta. Det är som om den vänjer sig. Det gör kanske fortfarande lite ont i ditt huvud men inte jättejätteont. Då kan du ändå göra saker som du tycker är roliga. Men det kan vara svårt att klara av det här själv. Därför kan du behöva hjälp av din familj och kanske även av en psykolog.

Frågor och svar

Huvudvärk