Aj! Det gör ont
Att ha ont är verkligen inte kul. Här kan du både lära dig om varför det gör ont i bland och vilken hjälp du kan få. Du får också smarta tips om vad du kan göra själv för att det ska kännas bättre.
Frågor och svar
Aj! Det gör ontJa, det kan du! Om du exempelvis koncentrerar dig på något annat, blundar, tänker på något kul eller något du gillar att göra kan du hålla din hjärna upptagen. Spela spel, chatta eller kolla film – allt är bra för att det ska göra mindre ont. Försök också att ändra läge i sängen och prova att lägga en kudde under en arm ett ben eller bakom ryggen. Har du opererats i halsen kan det vara skönt att dricka eller äta något kallt eller suga på en isbit. Efter en operation är det också viktigt att du rör på dig så snart som möjligt. När du rör på sig bildar nämligen kroppen egna mediciner mot smärta som gör att du kommer ha mindre ont. När du har ont är det också viktigt att du tänker på att du inte kommer att ha ont för alltid. Nej, det kommer att göra mindre och mindre ont ju längre tid som går efter operationen och till slut kommer smärtan att gå över helt.
Det vet inte medicinen. Men när du har ont någonstans i kroppen bildas det olika ämnen som retar smärtnerverna. När smärtnerverna retas skickar de signaler till hjärnan och det är då du känner att du har ont. Medicinen du tar mot det onda hindrar ämnena som bildas när man har ont att reta smärtnerverna. Du har alltså egentligen kvar det som gör ont, men du känner det inte längre.
Ja, lite ont kommer du troligen att ha ont efter operationen. Du kan ha olika ont under olika tider på dygnet och ibland kan det göra mera ont när du rör dig. Ibland kan du ha ont även när du sover, vilar eller leker. Du behöver inte vara rädd för att det ska göra ont. Alla vi på sjukhuset kommer att hjälpa dig att minska det onda på olika sätt. När du har ont är det också viktigt att du tänker på att du inte kommer att ha ont för alltid. Nej, det kommer att göra mindre och mindre ont ju längre tid som går efter operationen och till slut kommer smärtan att gå över helt.
Bakom ögonlocken finns tårfabriker som bildar tårar. Tårarna rinner ner i små hål som sitter i ögonen, ner i näsan och till slut ner i magen. Tårarna behövs för att ögonen inte ska torka och för att skydda ögonen mot baciller och smuts. När du blir arg eller ledsen händer massor av saker i hjärnan. Då pratar nerverna i hjärnan som styr känslor med nerverna som styr tårarna och signaler skickas ut till tårfabrikerna. När du blir ledsen gör tårfabriken så mycket tårar att alla inte hinner rinna ner i de små hålen i ögonen. I stället rinner tårarna över, ner på kinderna. Det är också därför du blir så snorig när du gråter, för att så mycket tårar forsar ner i näsan. När du gråter visar du att du är ledsen och behöver tröst. Då är det viktigt att gråta och inte hålla tillbaka tårarna.
I kroppen finns det nervertrådar som är de som berättar för hjärnan att det gör ont. När nerverna bedövas med lokalbedövning känner de inget. Det kan pirra och sticka lite grann i huden, eller i området där du fått bedövningen. Ibland känns det som att huden sover. Bedövningssalvan som du har på huden innan du ska få en spruta är en form av lokalbedövning.
Smärta är kroppens sätt att tala om för dig att något är fel, en varningssignal. Om smärtsystemet inte skulle fungera skulle du kunna få allvarliga skador eftersom du inte skulle märka om kroppen är eller håller på att bli skadad. Smärta efter operation fungerar på ett litet annat sätt. Då är inte smärtan en varningssignal utan en reaktion på att du har opererats i kroppen. Säg till om du börjar få ont, så att du får smärtstillande. Det är också viktigt att du rör på dig. När du rör på dig bildar nämligen kroppen egna ämnen mot smärta som gör att du får ha mindre ont.
Efter operationen kommer du att få medicin som minskar det som gör ont ända tills du tycker att läget är ok. Medicinen får du direkt i den tunna plastslangen i blodkärlet, genom en droppslang eller en apparat som kallas medicinpump. Du kan också få svälja en tablett eller få en sked med flytande medicin. Ofta dröjer det en liten stund innan det känns bättre men det är viktigt att du säger till om du tycker att det tar allt för lång tid eller har för mycket smärta.
Efter operationen kommer du att få medicin som minskar det som gör ont ända tills du tycker att läget är okey. Medicinen kommer du att få direkt i locket på plastslangen som sitter i ett blodkärl, genom en droppslang eller en speciell maskin. Du kan också få svälja en tablett eller få en sked med flytande medicin i munnen. Det är inte säkert att det onda försvinner direkt när du fått medicinen. Ofta dröjer det en liten stund innan det känns bättre men det är viktigt att du säger till om du tycker att det tar allt för lång tid eller har för mycket smärta.
Du är den som bäst vet var du har ont och hur ont det gör. Därför är det viktigt att du alltid berättar för oss om du har ont, var det onda sitter, hur det känns och om det onda ändrar sig. Orkar du inte kan du be mamma och pappa att berätta för oss. Vi som arbetar på sjukhuset är också tränade för att se på dig om du har ont och kommer att fråga dig om du har ont, var du har ont och hur ont det gör. Du kommer också att få peka på en linjal med ansikten som uttrycker smärta eller på en linjal med en linje du får sätta ett streck på för att visa hur ont du har. Ibland kan vi ha mycket att göra och då är det viktigt att du inte väntar på att vi ska fråga dig om du har ont. Nej, säg till oss så fort något inte känns bra. Ingen på sjukhuset tycker att du är extra duktig om du står ut med att ha ont. Vi vill inte att du ska ha ont och kommer att göra allt för att hjälpa dig.
Nerver är trådar i kroppen som gör att vi kan känna att det gör ont. När nerverna bedövas med en medicin som kallas lokalbedövning känner du inte att det gör ont. Det är det som kallas för en bedövning. Det kan pirra och sticka lite grann i huden, eller i området där du fått bedövningen. Ibland känns det som att huden sover. Bedövningssalvan som du har på huden innan du ska få en spruta är en form av bedövning.
Det finns ytterligare 2 frågor och svar om Aj! Det gör ont
Lär dig ännu mer
Svensk Barnsmärtförening
Svensk Barnsmärtförening arbetar för att alla barn och ungdomar ska få hjälp när de har ont. Föreningen sprider information till allmänheten och utbildar personal inom hälso- och sjukvården.