När vi andas drar vi ner luft i lungorna. Luften färdas i något som kallas luftrör, som har muskler runt om och slemhinnor inuti. När man får astma händer två saker: musklerna runt luftrören drar ihop sig och slemhinnorna blir inflammerad och sväller. Resultatet blir att luften får svårare att komma fram.

Vem som helst kan få astma, och det kan komma i alla åldrar. Ingen vet varför just vissa människor får astma. Ofta är det en kombination av de gener man har (det man ärvt) och den miljö man lever i. De flesta får astma som barn men det kan komma i alla åldrar. Många som har astma som barn blir bättre när de blir äldre.

Man skiljer på allergisk astma och icke-allergisk astma. Hos barn och unga är allergisk astma vanligast. Den som har allergisk astma kan reagera på till exempel pälsdjur eller pollen i luften, men också på vissa saker i maten.

Även andra saker kan göra att luftrören sväller upp och du få astma. Sådant kan vara rök, parfym, luftföroreningar, damm, kyla eller fukt. Det kan också vara kopplat till hur du mår, om du har en infektion i kroppen eller har ansträngt dig hårt. Om du är stressad, arg eller ledsen kan det påverka din astma.

Vid ett astmaanfall dras musklerna i luftrören samman, slemhinnorna svullnar upp och det bildas segt slem. Astmaanfallen kan vara olika. Du kan få andnöd, det kan kännas tungt att andas och du kan få hosta och pip- eller väsljud från luftvägarna. Du kan också börja andas snabbare, eller få svårt att prata och kanske känna dig orolig. Ibland är det svårt att fokusera på något annat än andningen när man har ett astmaanfall.

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Lungor och luftvägar

Det finns ytterligare 25 frågor och svar om Lungor och luftvägar

Frågor och svar

Astma

Det finns ytterligare 13 frågor och svar om Astma

Frågor och svar

För dig som är lite äldre

Lär dig ännu mer

 • Unga Allergiker

  Unga Allergiker

  Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

  www.ungaallergiker.se/

 • Ung Cancer

  Ung Cancer

  Ung Cancer finns för unga vuxna (16–30 år) som själva har drabbats av cancer. Eller som lever nära någon som har drabbats av cancer. Ung Cancer vill att alla ska få bra vård. Och ger stöd till de drabbade.

  ungcancer.se/

 • UMO

  UMO

  UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

  www.umo.se/

 • Youmo

  Youmo

  Youmo.se är en sajt för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.

  www.youmo.se/

 • Stepstones

  Stepstones

  Stepstones tar fram smarta program och lösningar som ska hjälpa ungdomar, med långvarig sjukdom, som ska sluta i barnsjukvården och flytta över till vuxensjukvården.

  www.gu.se/forskning/stepstones-swedish-transition-effect-project-supporting-teenagers-with-chronic-medical-conditions

 • MENSEN

  MENSEN

  MENSEN är en förening jobbar för att det ska finnas MENSkliga rättigheter. Det betyder till exempel att alla ska ha tillgång till och råd med mensskydd, och att alla ska ha den kunskap de behöver om mens.

  menskompetens.se/for-barn-unga/