Alla människor har ett immunförsvar i kroppen. Det ska skydda oss från bakterier, virus, svampar och parasiter, så att vi slipper bli sjuka. Men för den som har en allergi reagerar immunförsvaret på ämnen (som kallas allergener) som är ofarliga för andra.

Allergier kan ge många olika symtom som snuva (rinit), kliande ögon och näsa, magont, diarré, trötthet, utslag med mera. Några saker som innehåller allergener är mjölkprotein, ägg, nötter, jordnötter, fisk, skaldjur, spannmål (vete, råg, korn, havre), soja, frön, pollen, pälsdjur, bin, getingar och kvalster.

Det är vanligt att små barns allergier växer bort när de blir äldre, framför allt allergier mot mjölkprotein och ägg. Men du kan få en allergi i alla åldrar. Hur känslig du är kan variera över tid. Det är också vanligt att om du har besvär från en allergi, kan du bli tillfälligt mottaglig för något annat. Allergiska reaktioner kan vara väldigt lindriga till mycket allvarliga och allt däremellan!

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Lungor och luftvägar

Det finns ytterligare 25 frågor och svar om Lungor och luftvägar

Frågor och svar

Allergi

Det finns ytterligare 12 frågor och svar om Allergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/