En köldskada kan se ut på många olika sätt. Huden kan bli vitgul och hård. Eller svart och torr. Eller röd och svullen. Eller blå i ett mönster som liknar marmor. Ibland får man blåsor på huden. Det kan göra mycket ont och vara svårt att röra kroppsdelen där köldskadan är.

Köldskador beror på att det blir iskristaller i hudens celler. Det gör att blodet inte kan rinna där. Om köldskadan blir värre så förfryser även blodkärlen i huden. Då kan inte blodet rinna genom den kroppsdelen. Det leder till att muskler, senor och nerver får för lite blod.

Om du får en köldskada ska du så fort som möjligt skydda dig från kylan. Gå inomhus om du kan. Se till att ta på dig torra kläder och drick något varmt. Om du har fått en allvarlig köldskada, som till exempel blåsor på huden, ska du åka till sjukvården direkt. Men de flesta köldskador kan du ta hand om själv.

Det bästa sättet att värma en köldskada är genom kroppsvärme. Be gärna om hjälp! En annan person kan lägga sin varma hand på din köldskadade kind. Eller stick in dina kalla fingrar i dina egna armhålor. Tänk på att inte massera kroppsdelen som har blivit för kall. Det kan göra skadan värre. Du ska inte heller använda hög värme som till exempel sträcka fram händerna mot en eld eller hålla i något som du har värmt upp. Då kan huden skadas. Låt istället köldskadan tina i lugn och ro med hjälp av kroppsvärme.

När kroppsdelen börjar tina kan det göra ont. Ofta är det en stickande och brännande känsla. Men fortsätt ändå tills kroppsdelen har fått sin vanliga färg och känseln har kommit tillbaka.

För att slippa köldskador ska du klä på dig ordentligt när du ska gå ut i kylan. Ta med extra sockor och vantar om det finns risk att de blir blöta. För torr hud klarar kyla bäst.

Frågor och svar

Köldskada