Hål mellan hjärtats förmak

Ett medfött hål i väggen mellan hjärtats två förmak kallas för förmaksseptumdefekt. På engelska heter det Atrial Septal Defect och förkortas därför ASD. Hålet gör att för mycket blod rinner över från vänster till höger förmak och sen till höger kammare. Då blir det för mycket blod i höger kammare och den blir större än den ska vara. Barn kan ha ett hål mellan förmaken utan att må dåligt men man brukar ändå laga hålet. Gör man inte det kan man få problem med hjärtat när man blir vuxen.

Hål mellan hjärtats kammare

Ett medfött hål i väggen mellan hjärtats två kammare kallas för kammarseptumdefekt. På engelska heter det Ventricular Septal Defect och förkortas därför VSD. Hålet kan vara olika stort. Är hålet litet kanske det inte ens märks. Då kan hålet gå ihop av sig självt. Om hålet är stort pumpas för mycket blod över från vänster till höger kammare. Då blir det för mycket blod som åker till lungorna. Då kan man bli trött och andfådd och kan behöva äta medicin och opereras. Under operationen får du sova gott och kommer inte att känna något alls.

Kontroller av hjärtat

När man har ett medfött hjärtfel får man gå på kontroller av hjärtat. Då undersöker en doktor hjärtat och lungorna. Doktorn känner på pulsen och på magen. Man kontrollerar också blodtrycket och mäter hur mycket syre som finns i kroppen. Man tar ett EKG och gör ett ultraljud. Ibland behöver man även testa hur kroppen reagerar när man anstränger sig. Då får man cykla på en träningscykel som står stilla samtidigt som man kollar hur hjärtat jobbar.

Frågor och svar

Hjärtat

Lär dig ännu mer

 • Hjärtebarnsfonden

  Hjärtebarnsfonden

  Hjärtebarnsfonden arbetar för att barn som har fötts med hjärtfel ska få ett bra liv. De hjälper familjer och de arbetar för att vården ska bli ännu bättre för barn med hjärtfel.

  www.hjartebarnsfonden.se/

 • Narkoswebben

  Narkoswebben

  Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

  www.narkoswebben.se/