Om man har sepsis är man mycket sjuk. Man känner sig trött och svag, kan ha hög feber och jobbigt med andningen. Ibland har man kalla händer och fötter eller fryser så att man skakar. Sepsis kan också göra att man har ont i huvudet, nacken, magen, benen och armarna. Eller mår illa, kräks och har diarré. Är man riktigt dålig kan man känna sig förvirrad och knappast orka prata. Sepsis kallades förut för blodförgiftning. Men eftersom sjukdomen inte beror på att blodet är förgiftat utan att hela kroppen blir sjuk har man bytt namn till sepsis.

Vid en infektion har virus, bakterier eller svampar tagit sig in någonstans i kroppen. Då börjar kroppens immunförsvar arbeta för att ta hand om inkräktarna. Oftast funkar det jättebra och infektionen läker av sig själv. Men ibland blir det något knas med immunförsvaret. Då sprider sig infektionen istället jättesnabbt i kroppen. Då börjar viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna att fungera sämre. Det är det som kallas för sepsis. Om du tror att du har sepsis måste du söka sjukvård direkt.

För att ta reda på om du har sepsis behöver man ta reda på vad som är orsaken till infektionen. En doktor kommer att undersöka dig och man kommer att mäta din puls och ditt blodtryck. Man kommer också att kontrollera hur du andas och hur mycket syre du har i kroppen. Du kommer att få ta prov både från blodet, halsen och kisset. Du kommer också att få göra flera olika röntgenundersökningar. Man kan också behöva ta prov på vätskan i ryggen. Ett sådant prov kallas för lumbalpunktion.

Om du har sepsis kommer du att få stanna kvar på sjukhuset. Du kommer att få ett stick och en liten plastslang insatt i ett blodkärl. I plastslangen får du sedan medicin som tar död på bakterierna. En sådan medicin kallas för antibiotika. Du kommer också att få extra vätska in i blodet genom plastslangen. Det behövs för att blodcirkulationen i kroppen ska fungera bättre. Om det känns jobbigt med andningen kommer du att få andas syrgas. Du får alltid ha med dig någon så att du känner dig trygg när du är på sjukhuset.