På insidan av näsan finns en tapet som kallas för slemhinna. I slemhinnan finns många små blodkärl. Om slemhinnan blir retad och svullen kan ett blodkärl går sönder. Då blöder man näsblod. Det kan hända när luften är extra kall och torr på vintern. Eller när man är förkyld och snorig och snyter sig. Man kan också blöda näsblod om man har råkat peta sig med något vasst i näsan, ramlat eller fått ett slag mot näsan. Vissa mediciner och sjukdomar gör också att man lättare blöder näsblod. Näsblod kan komma plötslig utan att man vet varför.

När man har näsblod kan det rinna ner blod i munnen och halsen. Då kan man må illa och kräkas. Då blir det blod i det man kräks upp. Det kan se ut som jättemycket blod. Men det är ingen fara. Det ser ut så bara för att blodet har blandats med det som finns i magsäcken.

Om du får näsblod ska du sätta dig upp och luta dig lite framåt. Samtidigt ska du klämma med tummen och pekfingret mot näsans mjuka delar i tio minuter. Om det inte har slutat att blöda efter tio minuter ska du stoppa in en bomullstuss i näsan och fortsätta att trycka. Låt bomullstussen sitta kvar i näsan minst en timme efter att det har slutat blöda.

Om näsblodet inte har slutat efter 30 minuter eller om du ofta har näsblod ska du söka sjukvård. Det ska du också göra om du har slagit i huvudet eller blöder från öronen samtidigt som du har näsblod. Då kommer en doktor att undersöka din näsa. Sedan kan doktorn sätta en bomullspinne mot det trasiga blodkärlet i din näsa. Bomullspinnen är doppad i en speciell medicin som kan stoppa näsblod. När det har slutat blöda får du ha en bomullstuss i näsan i några timmar.

Du kan göra flera saker själv för att inte få näsblod. Peta dig inte i näsan! Snyt dig inte utan torka dig i näsan när du är förkyld. Om du är torr eller har sår i näsan kan du använda en speciell nässprej som gör att det blir mjukt i näsan.

Frågor och svar

Blodet och lymfsystemet