Blåmärken kan man få var som helst på huden. Men det är lättast att man får dem på ställen där huden är tunn. Så är det till exempel på underbenen eller runt ögonen. Ett blåmärke runt ögat kallas för blåtira. Ibland kan man få ett blåmärke där man har blivit biten eller stucken av en insekt.

I kroppen finns det massor av blodkärl. Blodkärl är som slangar som blodet åker runt i. Ibland kan ett blodkärl gå sönder. Det kan hända om man till exempel ramlar och slår sig, skär sig eller sticker sig. När blodkärlet går sönder får man en blödning. Det betyder att det rinner ut blod. Om huden fortfarande är hel stannar blodet inuti kroppen men rinner ut i huden omkring blodkärlet. Då får man ett blåmärke. Blåmärken är inte farliga och går över av sig själv men det kan ta ett tag.

Blåmärken kan vara olika stora och ha olika färg beroende på hur mycket de har hunnit att läka. Först brukar blåmärket vara rött och blått, sedan bara blått eller grönt och till slut gult eller brunt. Om blodkärlet som blöder sitter precis under skinnet syns blåmärket snabbt. Om blodkärlet sitter längre in i huden kan det ta ett tag innan blåmärket syns. Blåmärken kan flytta på sig. Det beror på att tyngdkraften gör att blodet rinner nedåt.

Vissa har lättare att få blåmärken än andra. Det kan bero på att man har känsliga blodkärl eller att man tar någon medicin som gör blodet tunnare. Det kan också bero på att man har en sjukdom som gör att blodet inte stelnar normalt.

Om du har slagit dig kan du kyla ned stället där du gjorde dig illa. Du kan till exempel spola med kallt vatten eller lägga på is. Lägg isen i en plastpåse och vira in plastpåsen i en handduk. Lägg handduken där det gör ont. När det blir kallt på huden drar blodkärlen ihop sig. Då blöder det mindre och blåmärket blir inte så stort.

Man ska gå till sjukvården om man får många blåmärken utan att man vet varför. Då kan blåmärkena bero på någon sjukdom.

Frågor och svar

Blodet och lymfsystemet