I kroppen finns det massor av blodkärl. Blodkärl är som slangar som blodet åker runt i. Ibland kan ett blodkärl gå sönder. Då får man en blödning. Det betyder att det rinner ut blod. Om huden fortfarande är hel stannar blodet inuti kroppen men rinner ut i huden omkring blodkärlet. Då får man ett blåmärke. Det är lättast att få blåmärken på ställen där huden är tunn. Så är det till exempel runt ögonen. Ett blåmärke som sitter runt ögat kallas för en blåtira.

Man kan få en blåtira om man har fått ett slag mot ansiktet eller ögat. Man kan också få en blåtira om man har opererat ansiktet, har haft en allergisk reaktion eller inflammation i bihålorna. Först brukar blåtiran vara röd och blå. Sedan blå och grön och till slut gul eller brun. Det vita i ögat kan bli rött. Det ser läskigt ut men är inte farligt.

En blåtira går över av sig själv efter ungefär två veckor. Om du tror att du kan ha skadat själva ögat ska du söka sjukvård. Det ska du också göra om du slog huvudet när du gjorde dig illa.

Frågor och svar

Blodet och lymfsystemet