Lederna fungerar ungefär som gångjärn mellan olika skelettben i kroppen. Lederna gör att vi kan böja på kroppen. Sen behövs det också muskler och ledband. De håller ihop leden och ser till att skelettbenen rör sig åt rätt håll.

När man trampar snett eller ramlar kan ledbanden runt leden tänjas ut. Då kan det också blöda lite i muskeln vid leden. Då blir det svullet och gör ont. Ibland blir det ett stort blåmärke.

Om du har stukat dig ska du hålla den skadade kroppsdelen högt. Du kan till exempel lägga en eller två kuddar under den skadade kroppsdelen. Då blöder det mindre i muskeln och blir mindre svullet. För att minska svullnaden kan du också linda runt den skadade kroppsdelen med en elastisk linda. Börja med att linda lite hårdare och lossa sedan på lindan efter en stund. Om du känner domningar måste du lossa på lindan direkt. Om det gör ont kan det också vara skönt att lägga något kallt på det skadade området. Ta till exempel några iskuber från frysen och lägg dem i en plastpåse. Linda det sedan in plastpåsen i en handduk och lägg mot skadan. Du kan också varva ispåsar mellan lagren på den elastiska lindan.

En stukning brukar bli bra på en vecka. Men ibland kan det vara lurigt att veta om man har stukat en led eller brutit ett ben i kroppen. Har du mycket ont eller är svullen och inte kan använda kroppsdelen ska du söka sjukvård. Det ska du också göra om du känner att det pirrar eller att du har tappat känseln i den kroppsdel som är skadad. Då behöver en doktor undersöka dig. Du kan behöva ta bilder på den skadade kroppsdelen för att se om något ben är brutet. Det kallas för röntgen.