Stukning och vrickning

Om man trampar snett eller ramlar kan man skada en led i kroppen. Då brukar man säga att man har fått en stukning eller en vrickning. Stukning och vrickning är samma sak.

Lederna fungerar som gångjärn mellan olika skelettben i kroppen. Lederna gör att man kan böja på kroppen. Det är muskler och ledband som håller ihop leden och ser till att skelettbenen rör sig åt rätt håll. När man trampar snett eller ramlar kan ledbanden runt leden tänjas ut. Då kan det också blöda lite i muskeln vid leden. Det blir svullet och gör ont. Ibland blir det ett blåmärke.

Om du har stukat dig ska du hålla den skadade kroppsdelen högt. Du kan till exempel lägga en eller två kuddar under den skadade kroppsdelen. Då blöder det mindre i muskeln och blir mindre svullet. För att minska svullnaden kan du också använda en elastisk linda. Börja med att linda lite hårdare runt den del av kroppen som gör ont och lossa sedan på lindan efter en stund. Om du känner domningar måste du lossa på lindan direkt. Om det gör ont kan det också vara skönt att lägga något kallt på det skadade området. Ta till exempel några iskuber från frysen och lägg dem i en plastpåse. Linda sedan in plastpåsen i en handduk och lägg mot skadan. En stukning brukar bli bra på en vecka

Ibland kan det vara svårt att veta om man har stukat en led eller brutit ett ben i kroppen. Har du mycket ont eller är svullen och inte kan använda kroppsdelen ska du söka sjukvård. Det ska du också göra om det pirrar eller om du har tappat känseln i den skadade kroppsdelen. I så fall behöver en doktor undersöka dig. Du kan behöva göra en röntgenundersökning. Då tar man bilder för att se hur det ser ut inuti kroppen och om något ben är brutet.