Benbrott

Benbrott betyder att ett ben i skelettet har gått sönder. Det kan hända om man är med om en olycka eller får ett hårt slag mot kroppen. Man kan till exempel säga att man har brutit benet.

Det finns många sätt man kan ha otur på och som gör att man får ett benbrott. Man kan ramla när man åker kick-bike eller skidor. Man kan snubbla på en träning eller när man hoppar studsmatta. Man kan bli påkörd av en cykel eller få ett hårt slag mot kroppen. Det finns en massa sådana saker som kan hända. Benbrott kan man få på alla ställen i kroppen där det finns skelett. Ett benbrott kallas också för en fraktur.

Ett benbrott gör ont. Ibland kan man se att skelettbenet har gått sönder. Om man till exempel har brutit handleden kan den se krokig ut. Det brukar också bli svullet där skelettet är trasigt. Efter ett tag kan det bli ett blåmärke. Det beror på att blodkärlen ofta går sönder samtidigt som skelettet blir skadat. Ibland blir det ett sår på huden också. När man har skadat skelettet är det svårt att använda den kroppsdelen. Det kan till exempel vara omöjligt att böja på fingret om skelettet inne i fingret är trasigt. Det gör ont när man försöker.

Om du har skadat en kroppsdel ska du hålla den högt. Du kan till exempel lägga en eller två kuddar under den skadade kroppsdelen. Då blöder det mindre och blir mindre svullet. För att minska svullnaden kan du också linda det skadade stället med ett mjukt bandage. Du kan börja med att linda lite hårdare och sedan lossa på lindan efter en stund. Om du känner domningar måste du lossa på lindan direkt.

Det kan också vara skönt att lägga något kallt på det skadade området. Ta till exempel några iskuber från frysen och lägg dem i en plastpåse. Linda sedan in plastpåsen i en handduk och lägg den mot skadan. Du kan också varva ispåsar mellan lagren på det mjuka bandaget. Om du har skadat armen eller nyckelbenet kan det kännas skönt att hålla armen nära kroppen. Du kan vika en sjal till en trekant och knyta ihop den bakom nacken. Lägg sedan armen i sjalen.

Om du tror att du har brutit ett skelettben ska du söka sjukvård. Det ska du också alltid göra om det börjar pirra eller om du tappar känseln i den skadade kroppsdelen. Då behöver en doktor undersöka dig. Du kan behöva röntga den skadade kroppsdelen för att se om något ben är brutet.

Brutna skelettben kan man ta hand om på olika sätt. Hur man gör beror på var benbrottet sitter och hur det ser ur. Ibland kan benet ha brutits rätt av eller så ligger benbitar fel. Ofta räcker det att gipsa ett benbrott. Gips är ett hårt bandage som gör att det brutna benet ligger helt stilla så att det kan läka i lugn och ro. Ibland måste man lägga benbitarna till rätta innan man gipsar för annars läker benet ihop fel. När man lägger benbitarna rätt kan man behöva dra och trixa lite. Då får du medicin så att det inte gör ont. Du kan få andas medicinen eller få den direkt i blodet genom en tunn liten plastslang. Ibland behöver man behöva operera för att laga skelettbenet på bästa sätt. Under operationen får du sova med hjälp av narkos och känner ingenting.

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/