Perthes sjukdom

Perthes sjukdom gör att man får ont eller blir stel i höften, ljumsken, låret eller knät. Ibland känns det på alla de här ställena. Man kan börja halta när man går. Det brukar göra mer ont när man rör sig än när man vilar.

Det är vanligast att få Perthes sjukdom när man är mellan tre och nio år. Även äldre och yngre barn kan få sjukdomen. Det är fler pojkar än flickor som får Perthes.

Perthes sjukdom sitter i höften. Höften är en led. Lederna i kroppen gör att man kan röra på sig. I höftleden möts två skelettdelar. Det är lårbenet och bäckenet. Högst upp på lårbenet finns en rund kula. Den passar perfekt i en grop i bäckenet. När man rör på benen och böjer höften glider kulan runt i gropen. Perthes sjukdom gör att kulan på lårbenet blir för mjuk. Då kan kulan ändra form så att den inte blir helt rund. Man tror att det blir så här för att ledkulan får för lite blod. Varför vet man inte. Oftast får man problem bara i ena höften.

För att ta reda på om du har Perthes sjukdom behöver du gå till doktorn. Där får du ligga på rygg med böjda ben och försöka vrida benen utåt, inåt och uppåt. Då ser doktorn hur din höft fungerar. Du kommer också att få röntga din höft.

Om du har Perthes sjukdom kan du få medicin så att det gör mindre ont. Du kan också få hjälp av en fysioterapeut. Det är en person som är expert på kroppens rörelser. Fysioterapeuten kan hjälpa dig att hitta rörelser så att det känns bättre. En del barn behöver opereras. Om du blir opererad får du sova gott med hjälp av narkos och känner ingenting.