Oftast får man osteokondrit i knäleden. Men man kan få sjukdomen i andra leder också. Som till exempel i fotleden, i armbågen eller i höften. Det brukar göra ont i leden. Men ibland känner man inte att man har sjukdomen. Då kanske man märker den först när leden börjar låsa sig ibland. Då fastnar leden i ett visst läge en liten stund.

För att veta om du har en lös broskbit eller benbit i en led behöver du träffa en doktor. Då undersöker doktorn leden. Ibland kan du behöva ta en bild för att få veta hur det ser ut inuti leden. Det kallas för röntgen.

Om du är under 15 år läker ofta benet eller brosket av sig själv. Medan det läker ska du låta leden ta det lite lugnt. Om du till exempel har osteokondrit i knät ska du inte springa, hoppa eller träna på ett sätt som är jobbigt för knäleden. Men du kan träna musklerna runt knät. Då kan du ta hjälp av en fysioterapeut. Det är en person som är expert på muskler och kroppens rörelser.

Om du är äldre än 15 år är det större risk att leden fastnar - alltså låser sig – ibland. Då kan du behöva opereras för att ta bort den lilla benbiten eller broskbiten. Eller sätta fast den med ett stift. Under operationen sover du gott och känner ingenting.