Man känner när knäskålen glider iväg och hamnar fel. För det gör väldigt ont. Det kan se ut som om hela knät har blivit snett. Oftast glider knäskålen tillbaka i sitt rätta läge av sig själv. Eller så fort man sträcker på benet. Problemet är att det kan göra så ont att man får svårt att gå ett tag efteråt.

Knäskålen sitter längst fram på knät. Den fungerar som en sköld och skyddar knäleden som finns inuti knät. Att knäskålen går ur led betyder att den råkar komma snett. Den halkar iväg och hamnar på utsidan av knät. Så kan det gå om man slår knät eller vrider snabbt på det. När knäskålen hamnar snett skadas ledkapseln. Ledkapseln är ett slags fodral som sitter runt hela knäleden. När ledkapseln är skadad kan knäskålen lättare gå ur led igen.

Om din knäskål har gått ur led behöver du träffa en doktor. Doktorn undersöker ditt knä och ser om knäskålen har glidit tillbaka som den ska. Om den inte har gjort det kommer doktorn att rätta till den. Då får du medicin först så att det inte gör ont. Du kan också behöva ta bilder som visar hur det ser ut inuti ditt knä. Det kallas röntgen. På de bilderna kan doktorn se om det har blivit skador på skelettet eller inte.

Efteråt kan du behöva ha en skena på knät. Det är som ett plastskal som ger stöd. Skenan kan du behöva ha i några veckor. Eftersom det ofta gör ont att stödja på benet kan du behöva kryckor den första tiden. Du kan också få träffa en fysioterapeut. Det är en expert på muskler och rörelser. Fysioterapeuten visar hur du kan träna knät så att det läker så bra som möjligt.

När knäskålen har gått ur led finns det risk att det händer igen. Om det händer många gånger kan du behöva opereras. Under operationen får du sova och känner ingenting.

    Frågor och svar

    Knä