Höften är en led. Lederna i kroppen gör att man kan röra sig. I höftleden möts två skelettdelar. Det är lårbenet och bäckenet. Högst upp på lårbenet finns en rund kula. Kulan sitter som en hatt på lårbenet. Kulan passar perfekt i en grop i bäckenet. Gropen kallas för ledpanna. När man går och rör på benet, eller böjer höften, glider kulan runt i gropen.
Där kulan och lårbenet möts finns en skiva. Det är där som nytt ben växer fram. Skivan kan bli mjuk när man är i puberteten. Om det händer kan kulan glida snett och då kan det göra ont i höften, benet och knät. I så fall ska man ta kontakt med sjukvården. Där får man ligga på rygg med böjda ben och försöka vrida benen utåt, inåt och uppåt. Då ser doktorn hur höften fungerar. Man får också röntga höften.
Glidning i höftkulan får man oftast precis innan puberteten eller när puberteten börjar. För killar kan det här problemet alltså komma när man är mellan 8 och 16 år. För tjejer när man är mellan 9 och 14 år. Det är vanligare att killar får glidning i höftkulan. Problemet kan komma i ena höften eller i båda. Ofta känns det bara lite i början men efter några veckor blir det värre.
Man vet inte riktigt varför det blir så här för en del barn och tonåringar. En förklaring kan vara gener. Alltså att man ärver problemet av sina föräldrar.
Om du har glidning i höftkulan är det viktigt att rätta till problemet snabbt. Då blir du opererad. Under operationen får du sova gott med hjälp av narkos och känner ingenting. Efter operationen behöver du använda kryckor i mellan sex och åtta veckor. Doktorn kommer att berätta när du kan börja träna och idrotta igen. Sedan får du gå på kontroller ibland för att se att höften fortsätter att utvecklas och växa som den ska.