Scharlakansfeber gör att man får små, knottriga utslag på huden. Utslagen börjar ofta i armhålorna och i ljumskarna. Sedan kan de sprida sig till magen, ryggen och hela kroppen. Huden kan kännas torr och nästan som sandpapper. Man får inte utslag i ansiktet. Istället blir kinderna röda och man blir vit och blek runt munnen. En del får också knallröd tunga med upphöjda prickar. Då ser tungan nästan ut som utsidan på ett smultron och kallas för smultrontunga. Några veckor efter att man har varit sjuk brukar huden fjälla ungefär som efter en solbränna. Fjällningen börja ofta i handflatorna och på fingrarna och under fötterna och på tårna. Efter ett tag brukar man fjälla på magen, ryggen och benen också.
Scharlakansfeber beror på en bakterie. När en sjuk person hostar eller nyser sprider sig bakterier i luften. Då kan andra andas in dem och bli smittade. Scharlakansfeber är mycket smittsamt. Om du har haft scharlakansfeber en gång så kan du inte få sjukdomen igen. Det kallas för att du är immun.
Du ska gå till doktorn om du tror att du har scharlakansfeber. Eftersom du kan behöva en medicin som heter antibiotika. Den dödar bakterierna. Hos doktorn kan du få ta blodprov och lämna kissprov. Doktorn kan även vilja ta ett prov från din hals med en mjuk liten pinne.
Om du har hög feber finns febernedsättande medicin. Om du behöver det ska du be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket. Det är också viktigt att du vilar. Försök att äta och dricka även om du inte är sugen. Ett tips är att äta och dricka sånt du gillar riktigt mycket och att ta lite i taget. Om du har ont i halsen kan det kännas skönt att äta isglass eller suga på en isbit.