Scharlakansfeber

Scharlakansfeber börjar ofta med att man får feber och ont i halsen. Sedan brukar man få ont i magen, må illa och kräkas. Halsmandlarna blir stora och röda och får ofta vitgula proppar.

När man har scharlakansfeber kan man ha ont utanpå halsen också. Det beror på att lymfkörtlarna svullnar. Lymfkörtlarna är en del av immunförsvaret som ska försvara kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. När bakterien som ger scharlakansfeber hamnar i lymfkörtlarna blir de svullna. Det beror på att de sätter fart på kroppens immunförsvar. Svullna lymfkörtlar känns som ömma knölar under huden.

Efter någon dag får man knottriga utslag på huden. Utslagen börjar ofta i armhålorna och i ljumskarna. De sprider sig sedan till magen och ryggen och sedan över hela kroppen. Man får inte utslag i ansiktet. Istället blir kinderna röda och man blir vit och blek runt munnen. Tungan blir knallröd och får upphöjda prickar. Den ser nästan ut som utsidan på ett smultron. Därför brukar tungan kallas för smultrontunga när man har scharlakansfeber. Det är också vanligt att man får munsår och sår vid naglarna.

Några veckor efter att man har varit sjuk brukar huden fjälla, ungefär som efter en solbränna. Fjällningen börja ofta i handflatorna och på fingrarna och under fötterna och på tårna. Efter ett tag brukar man fjälla på magen, ryggen och benen också.