Ett ljumskbråck brukar märkas som en svullen bula i ljumsken. Bulan brukar bli större när man rör på sig eller anstränger sig. Den brukar försvinna om man trycker på den för att sedan komma tillbaka. Man kan ha ljumskbråck i höger eller i vänster ljumske. Eller på båda sidorna samtidigt. Ljumskbråck brukar inte göra ont. Så om det gör mycket ont i ljumsken ska man åka till sjukhus. Det ska man också göra om man trycker på bulan utan att den försvinner.

Man kan också ha ljumskbråck utan att man känner det eller vet om det. Då kan ljumskbråcket bli upptäckt när man gör en undersökning hos en doktor eller sjuksköterska.

Ljumskbråck beror på att bukhinnan och tarmarna smiter iväg lite och hamnar på fel ställe. Bukhinnan är som en tunn vägg. Den finns i magen för att alla delar ska stanna kvar på rätt plats. Ibland hänger bukhinnan ner i ljumsken som en liten påse. Då kan det hända att en liten bit av tarmen ramlar ner i påsen. Det är då det blir det en bula i ljumsken. Det är denna bula som kallas för ett ljumskbråck.

En doktor kan ta reda på om du har ett ljumskbråck. Doktorn känner på din ljumske och din mage med sina händer. Om du har ett ljumskbråck behöver du opereras. Under operationen får du sova med hjälp av narkos och känner ingenting.

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/