Ljumskbråck brukar inte göra ont. Men om det gör mycket ont i ljumsken, och om bulan inte försvinner när man trycker på den, ska man åka till sjukhuset. Man kan också ha ljumskbråck utan att man känner det eller vet om det. Då kan ljumskbråcket bli upptäckt när man gör en undersökning hos en doktor eller sjuksköterska. Ljumskbråck kan man ha i höger eller vänster ljumske. Eller på båda sidorna samtidigt.

Ljumskbråck är något man föds med och beror på att bukhinnan och tarmarna smiter iväg lite och hamnar på fel ställe. Bukhinnan är som en tunn, tunn vägg. Den finns i magen för att alla delar ska stanna kvar på rätt plats. Ibland hänger bukhinnan ner i ljumsken som en liten påse. Då kan det hända att en liten bit av tarmen ramlar ner i påsen. Det är då det blir det en bula i ljumsken. Det är denna bula som kallas för ett ljumskbråck.

En doktor kan ta reda på om du har ett ljumskbråck genom att klämma och känna på din ljumske och din mage med sina händer. Om du har ett ljumskbråck behöver du opereras. Under operationen får du sova gott och kommer inte känna något alls.

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/