Körtelbuk beror på att lymfkörtlarna i magen har blivit stora och svullna. Lymfkörtlar finns på många ställen i kroppen. Till exempel på halsen, i armhålorna och i magen. Lymfkörtlarna är en del av immunförsvaret. De fungerar som ett slags filter som rensar bort virus och andra saker som är dåliga för kroppen. Därför jobbar lymfkörtlarna extra mycket när man till exempel är förkyld. Då vill lymfkörtlarna få bort viruset. När lymfkörtlarna jobbar hårt blir de svullna. Det är helt normalt. Men det kan göra ont.

Om det onda inte går över, eller blir värre, behöver du söka sjukvård. Då undersöker en doktor din mage genom att känna försiktigt på den. Du kan också behöva ta ett blodprov och lämna kissprov. För att vara säker på att det onda inte beror på att du är hård i magen (förstoppad) kan du få lavemang så att bajset kommer ut.

Ibland är det svårt att skilja på en körtelbuk och en blindtarmsinflammation. För att ta reda på vad som gör ont kan du behöva göra en röntgenundersökning av magen. Det kan man göra med ultraljud eller med datortomografi.

Om du har körtelbuk kan det vara skönt med vila och värme. Lägg en värmekudde på magen eller att ta ett varmt bad. Det kan också hjälpa att ta smärtlindrande medicin. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.