Om man är allergisk mot komjölk är det vanligt att få magknip när man dricker eller äter något som är gjort av komjölk. Man kan också få löst bajs (diarré), hård mage (förstoppning) och kräkas. En del får kliande utslag på huden, blir snoriga och hostiga. Några är så allergiska mot komjölk att de kan få en allvarlig reaktion där det blir svårt att andas.

Komjölksallergi brukar märkas direkt när bebisen börjar äta och dricka sådant som innehåller komjölk. Ofta växer komjölksallergi bort. Men en del har allergin kvar hela livet.

Allergi beror på hur immunförsvaret jobbar. I immunförsvaret finns vita blodkroppar. De försvarar oss mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Men hos en del människor tar immunförsvaret fel. Då tror immunförsvaret att ett slags ämnen, som heter allergener, också är farliga för kroppen. Det finns sådant allergen i komjölk. Och när kroppen känner sig hotad skickar den ut extra mycket av ett ämne som heter histamin. Histamin gör så att blodkärlen blir större. Det är för att immunförsvarets vita blodkroppar ska kunna komma fram snabbare i blodkärlen. Som på en motorväg när det är bråttom! Men ibland blir kroppen så ivrig att det blir alldeles för mycket histamin. Då kan det bli svullet i munnen, i ögonen och i näsan. Och luftvägarna kan dra ihop sig så att det blir svårt att andas. Histaminet kan också göra så att man får nässelutslag, rinnande näsa och kliande ögon.

De flesta allergier hör ihop med just histamin. Men man kan faktiskt vara allergisk utan att kroppen använder histaminet. Kroppen reagerar då på ett annat sätt. Så kan det vara för en del som är allergiska mot komjölk. Då blir det en inflammation i tarmen som gör att man får ont i magen när man får i sig komjölk.

De flesta allergier hör ihop med just histamin. Men man kan faktiskt vara allergisk utan att kroppen använder histaminet. Då skapar kroppen en inflammation istället. Den här sortens allergi känns på samma sätt som vanligt allergi men det kan ta lite längre tid innan man märker den. Och det kan vara svårare att förstå vad det är som orsakar allergin. En del som är allergiska mot komjölk får en sådan här allergi som beror på inflammation. Inflammationen gör att man får problem med magen när man får i sig komjölk. Men alla som får ont i magen av mjölk är inte allergiska. Det finns också något som heter laktosintolerans. Det är ingen allergi.

För att veta om du är allergisk mot komjölk behöver du sluta äta all komjölk under två veckors tid och se om det gör att du mår bättre. Du måste vara noga med att verkligen inte få i dig någon som helst komjölk under de två veckorna. Ibland kan man också behöva ta ett blodprov för att veta om du har komjölksallergi. Men det är inte alltid blodprovet ger ett helt säkert svar.

Det finns ett bra sätt att slippa må dåligt av komjölksallergi. Sluta äta och dricka sådant som innehåller mjölk! Det är det allra bästa sättet för att må bättre.

Frågor och svar

Allergi

Det finns ytterligare 12 frågor och svar om Allergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/