Om man har dyspepsi brukar det göra ont högt upp i magen. Det kan kännas som att det suger eller bränner. Man kan också känna sig uppblåst – som en ballong – och må illa. När man har dyspepsi är det vanligt att bli väldigt hungrig. Fast sedan känner man sig snabbt mätt nästan direkt när man börjar äta. Ibland känns det bättre när man äter och ibland blir det värre.

Att det gör ont i magen beror på att nerverna i magsäcken och tolvfingertarmen är extra känsliga. Då blir nerverna extra känsliga för att spännas ut när man har ätit. Man vet inte varför det blir så och det är egentligen ingen sjukdom. Det handlar bara om att magen är lite extra ömtålig just då. Ibland kan dyspepsi bero på en bakterie som heter Helicobacter pylori.

För att ta reda på om du har dyspepsi behöver du göra olika undersökningar. Du kan behöva lämna bajsprov och blodprov. En doktor kan också behöva titta hur det ser ut inuti magen med hjälp av en speciell kamera. Det kallas för gastroskopi.

Du kan ta hand om din känsliga mage på olika sätt. Till exempel kan du låta bli att äta vissa sorters mat. Vilken mat som funkar kan vara olika för olika personer. Så du får testa dig fram men ofta blir det bättre av att äta mindre av salt, starka kryddor, fet mat, rökt mat och stekt mat. Det kan också bli bättre om du äter små portioner ofta och på regelbundna tider. Istället för att äta stora portioner lite när som helst under dagen.

Ofta mår magen sämre om du är stressad och orolig. Då kan du behöva prata med någon om det som känns jobbig. Det kan till exempel vara någon i din familj, en vän, kurator eller en psykolog.

Om din dyspepsi beror på bakterien Helicobacter pylori behöver du äta antibiotika. Det är en medicin som döda bakterier.

Frågor och svar

Känslig mage

Lär dig ännu mer